Енергийната криза в Европа ще ни струва над $200 милиарда

Данъкоплатците ще поемат разходите чрез по-високи цени на електроенергията и газа на дребно

Новини
12:10 - 18 Юли 2022
1976
Енергийната криза в Европа ще ни струва над $200 милиарда

Общата сметка за спасяването на европейския енергиен пазар тази зима спокойно ще надхвърли 200 милиарда долара.

Това може да звучи като наистина голяма сума, но трябва да се отбележи, че изчислението е включва най-лошия сценарий при който Русия да спре напълно доставките на природен газ за Европа.

Изглежда обаче малко политици разбират мащаба на предстоящата криза и разходите до които ще доведе тя. Европейският съюз призова за спешна среща на енергийните министри по-късно този месец, пише Bloomberg.

ЕС ще трябва да вземе решение по отношение на програма за спестяване на енергия, включително обществена кампания и да изясни, че страните ще си помагат взаимно, като споделят малкото газ, който ще бъде наличен. Това означава да поканим Обединеното кралство, Швейцария и Норвегия също на масата на преговорите в Брюксел.

Докато цените на природния газ и електроенергията продължават да се покачват, все повече европейски комунални компании и търговци на дребно ще изпитват трудности. Единственият им шанс за оцеляване е да прехвърлят огромния скок в цените на едро върху своите клиенти. Тогава обаче домакинствата и предприятията ще се изправят пред непосилни сметки и ще се нуждаят от държавна помощ.

В крайна сметка данъкоплатците ще поемат разходите чрез по-високи цени на електроенергията и газа на дребно, или по-високи данъци.

Германската Uniper SE, която е най-големият купувач на руски газ, наскоро поиска държавна помощ, а предварителните оценки определят сметката на 10 милиарда евро. Това вероятно ще се окаже консервативна оценка. Electricite de France SA се провали като надежден производител на електроенергия и се нуждае от държавна помощ.