ЕНП: Арестът на Борисов наруши основните европейски права

Ако утре във вашите държави арестуват опозиционен лидер, ще крещите, ядоса се Андрей Новаков

Новини
20:10 - 14 Септември 2022
3843
ЕНП: Арестът на Борисов наруши основните европейски права

Задържането на лидера на опозицията в България Бойко Борисов е против основните европейски права. Загрижени сме за състоянието на правовата държава в България. Има две съдебни решения, че арестът на лидера на опозицията е бил незаконен. Осъждаме решително това незаконно действие и се застъпваме за Бойко Борисов. Това заяви председателят на ЕНП Манфред Вебер по време на разгорещен дебат в Европейския парламент по повод ареста на председателя на ГЕРБ.

Споровете в пленарната зала в Страсбург се разрази за това дали има двоен стандарт в ЕП по темата за върховенството на закона и спазването на правата на гражданите, след като в дебатите се включиха основно десните и българските евродепутати. Това предизвика Вебер да попита защо е празна лявата част на залата и къде са социалистите и зелените. Същият въпрос зададоха и колегите му от ЕНП, които взеха думата в дебата.

Къде е левицата днес, къде са зелените, и защо в лявата част на залата цари тишина. Къде са всички тези хора, които всеки ден се застъпват за върховенството на закона, попита Вебер.

Той допълни, че ЕНП се застъпва във всеки случай на нарушаване на основните права. Напомни, че заедно със социалистите се застъпват за спазването на правата в Полша, в Румъния. Навсякъде, където липсва върховенство на закона, трябва да се намесим, категоричен бе той. И напомни, че след ареста на Борисов бе изпратена спешна мисия в България.

Когато става въпрос за демокрацията в Европа, не можем да останем слепи за слуващото се в България, защото върховенството на закона трябва да се спазва и там, категоричен бе Вебер.

В изказването си евкоромисарят по правосъдие Дидие Рейндерс не взе специално отношение по казуса с ареста на Борисов, а говори за важността на опазването на човешките права.

ЕК е пазител на ценностите, представени в договорите за съюза, но ролята й не е да се намесва в политически разследвания в държавите членки. Компетентните органи трябва да разследват, като се спазват правата на обвиняемия. В конкретния случай съдът е излязъл с решение, че има нарушения. Ще се въздържа дотук, каза Рейндерс.

Той обясни, че задача на националните органи е да се занимават с нередности в съдебната система. И припомни резултатите и препоръките в частта за правосъдната реформа в България от Доклада за правовата държава за 2020 г. Като обясни, че ЕК следи да се транспонират правилно евродирективите в България.

От името на председателството на Съвета на ЕС пък Микулаш Бек обясни, че приоритет за тях е върховенството на закона, което е в основата на демокрацията и говори общо по темата. Като обясни, че през ноември предстои обсъждане на събитията в Полша, Португалия, Румъния и Швеция, което отново ще е повод да се поговори за предизвикателствата пред върховенството на закона.

Техните изказвания предизвикаха десните.

Къде са либералите, къде са зелените, къде е Вера Юрова, попита пък Йерун Ленарс, който е говорител на групата на ЕНП в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи. Той критикува ЕК, че трябва да поеме отговорността си по-сериозно.

Преди 6 месеца лидерът на българската опозиция Бойко Борисов бе арестуван за 24 часа по искане на тогавашния премиер Петков без участието на съдия. Две съдебни инстанции определиха задържането за неправомерно. Не са спазени стандартите и този арест е бил напрактика нелегален. Независимата съдебната система си свърши работата, коментира Ленарс.


Върховенството на закона не може да бъде разглеждано селективно, само когато отговаря на дадените цели на политическа партия, критикува и Андрей Ковачев. Той попита дали е случайно, арестът е в деня, в който Борисов обяви, че ГЕРБ подкрепя изпращането на оръжие за Украйна.

Демокрацията изисква от нас да осъдим всеки акт на политически произвол, независимо от политическите ни, категоричен бе Ковачев.

Днес ми е чудно - обичайно левите и зелените бързо пишат резолюции, но когато става дума за лидер консерватор, всичко е безобидно за тях, каза и Моника Холмайер, която е председател на Комисията по бюджетен контрол. Тя напомни, че трябва да има заповед за арест и не може произволно полицаи, по заповед на премиера, да арестуват лидер на опозицията. Нали говорим за върховенство на закона, попита тя.

Вероятно всички бългаски партии искат съдебна реформа и ако е необходимо 2/3 мнозинство за това, то Бойко Борисов нищо не може да направи, обясни Холмайер.

Трябва да се зачитат правата на всички, независимо от политическата им ориентация. Всеки има право да бъде третиран равнопоставено, категоричен бе евродепутатът Томаш Здеховски. Не си представям един ден, ако стана премиер, да арестувам предходния, да поседи малко зад решетките - за 24 часа и толкоз. Това да не е Русия?, коментира той. Обясни, че полицията и прокуратурата са длъжни да работят със средства, с доказателства. Крайно време е да се спрат личностните нападения и да започнем да действаме разумно, допълни той.

Методи на авторитарно управление, които са многократко осъждани в тази зала, бяха използвани от премиера Кирил Петков и неговия вътрешен министър Бойко Рашков, коментира пък Емил Радев. Според него, ако сега се сложи точка на този казус, това няма да спре бъдещи репресии. Той също обвини левите в двоен стандарт и ги попита дали са щели да мълчат, ако по времето на Борисов бе арестуван опозиционен лидер. Критикува и мониторинговата група за България, че също мълчи по темата.

Няма да плюя държавата си, нито да вляза в ролята на жертва. Искам да решим един европейски проблем - едни случайно попаднали в политиката хора решиха да се разправят с опозицията, като тикнат лидера й в затвора. Но това я направи нея по-силна, а тях подсъдими, коментира и Андрей Новаков.

Според него това, което трябва да притеснява ЕП е, че арестът бе направен ден, след като Борисов обяви, че е за оръжие за Украйна. Той зае вашата позиция и плати цената за това, допълни Новаков. И той говори за двойните стандарти, като даде пример ако премиер от ЕНП в Гърция или Хърватия тиква в затвора лидер на опозицията от зелените или социалистите, в пленарната зала щяло да има гладни стачки.

Днес мълчите. Ако утре се случи във вашите държави, ще е късно да крещите, каза Новаков.

Накрая еврокомисар Райндерс отново обясни, че ЕК няма компетенции за произнасяне по отделни случаи, по които се произнасят националтие съдебни органи.

ЕК поддържа тази линия, независимо от това за кой конкретен случай става дума. Следила е и други случаи, свързани с политици в Словакия например. Именно националните съдебни органи са онези, които са длъжни да се занимаят с определянето на законността или незаконността на подобни действия, обясни той.

Виждаме как функционира съдебната система в България, съдът двукратно постанови, че е имало неправомерност и е отменил заповедта на задържане. Тези въпроси са важни и ги следим, но не можем да се произнасяме по отделни случаи, допълни еврокомисарят по правосъдието.

Заради мандата на Съвета не мога да взема позиция, но Председателството и Съвета залагат на спазването на правовия ред и правата на човека. Председателството ще обърне особено внимание на опасенията, представени днес, коментира и Микулаш Бек.

Илхан Кючюк пък използва дебата, за да повтори оплакванията на ДПС от действията на МВР по време на изборите миналата година, за които партията сезира ЕП.