ЕП разследва Google Play Store

Техномания
13:58 - 04 Август 2022
2518
ЕП разследва Google Play Store

Антитръстовите органи на Европейската комисия разследват правилата, въведени от магазина за приложения на Google - Google Play Store, съобщи Politico.eu, позовавайки се на двама източници, запознати с проверката.

Конкурентите на Google са получили поверителни въпросници от Брюксел, изследващи условията за фактуриране и таксите за разработчици за Play Store на американския технологичен гигант, казаха двамата души, пожелали анонимност.

Разследване в Нидерландия върху правилата на Google Play Store вероятно ще бъде закрито, за да се даде път на стартиралото такова за целия пазар на ЕС. Комсисията по конкуренцията на Великобритания също стартира проверка на правилата на Google Play Store.

Таксите за разработчиците на приложения за достъп до Google Play Store могат да достигнат до 30%, като до момента Google не позволява на разработчиците да използват алтернативни системи за таксуване, за да събират плащания от потребителите.

Европейската комисия за момента отказва официален коментар по казуса.

Говорителят на Googlе посочи, че компанията е обсъдила поредица от въпроси с Еврокомисията включително скорошни промени, за да направят правилата и условията на Play Store по-справедливи и да успокоят обвиненията от разработчици за нечестно поведение.

В края на юли компанията заяви, че ще позволи на определени разработчици на приложения да използват алтернативни системи за таксуване в Play Store, когато събират плащания от потребители в Европа, и това ще позволи намаляване на таксите на разработчиците. Този ход беше представен от Google като първа стъпка за спазване на наскоро приетите правила на ЕС за цифровата икономика, а именно - Актът за цифровите пазари.

Правилата като цяло въвеждат поредица от забрани и задължения за някои от най-големите технологични играчи в света, включително Google, Meta, Amazon, Apple и Microsoft.