EП ще поиска международно разследване за Казахстан

Депутатите приветстват предложението на външнополитическата служба на ЕС

ЕС
14:43 - 20 Януари 2022
1381
EП ще поиска международно разследване за Казахстан

Очаква се днес Европейският парламент (ЕП) да гласува резолюция с призив за международно разследване на неотдавнашните събития в Казахстан. Проектът на документа е публикуван на сайта на Европарламента.

„Призоваваме Европейския съюз и международната общност незабавно да започнат международно разследване на престъпленията, извършени срещу казахстанския народ по време на двуседмичните протести в Казахстан, включително за изчезване, изтезания и произволния задържания, както действия на снайперистите, убили или ранили милни демонстранти, включително непълнолетни, в Алмати и в други градове на Казахстан“, глас една от точките в резолюцията.

Европейският парламент изказва съжаление във връзка със „смъртта на хора по време на мирните протести“ и се обявява в защита на правото на гражданите да изразяват несъгласие с политиката на управляващите.

Споменава се, че по време на протестите са загинали 19 служители на правоохранителните органи, полицията и други служби за сигурност в контекста на „ограничаването на свободата“, насилието и произволните задържания. В документа има призив към управляващите в Казахстан да освободят задържаните политически активисти и да преразгледат закона за обществените събирания, за да могат хората „да провеждат мирни демонстрации в съответствие с международните норми“.

Евродепутатите призовават Съвета на ЕС да въведе персонални санкции срещу високопоставени чиновници в Казахстан, които носят отговорност за сериозните нарушения по време на демонстрациите през януари 2022 г. Предлага се това да стане в рамките на механизма за ограничаване заради нарушаването на човешките права в трети държави, който предвижда забрана за физически лица да влизат на територията на ЕС и блокиране на финансовите им активи в държави от ЕС.

Депутатите приветстват предложението на външнополитическата служба на ЕС да „съдейства за мирното разрешаване на кризата“ в изявлението си от 8 януари, но изразяват съжаление относно „липсата на дипломатическа инициатива“ от страна на Брюксел в тази посока.

Проекторезолюцията ще бъде подложена на гласуване на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург в четвъртък вечерта.