ЕПИДЕМИЯ: Огромен скок на джигити, отказали тестове за алкохол и наркотици

2000 са заловени в нарушения и са избягали от дрегера през 2020 г., днес вече "гонят" 2800

Общество
14:10 - 22 Декември 2022
2302
ЕПИДЕМИЯ: Огромен скок на джигити, отказали тестове за алкохол и наркотици

Огромен скок на отказалите да бъдат тествани за наличие на алкохолна концентрация или наркотици в кръвта след спиране от катаджии шофьори регистрира МВР за тази година. Справка на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, пратена до предшественика му - депутата от ГЕРБ Христо Терзийски, сочи драстично увеличение на тези случаи за последните 3 години. 

Ако през 2020 г. броят на джигитите, избягали от дрегера и полевия тест за дрога, са били малко над 2000, то досега, в рамките на 11 месеца и половина от годината те са близо 2800 или с над 700 случая повече. 

Отчита се обаче и покачване на отнетите книжки и глоби в размер на 2000 лева по Закона за движение по пътищата. 984 са били наказани през 2020 г. за отказ да бъдат проверени дали са пили преди да седнат зад волана, докато днес те са 1088.

Санкциите, наложени на онези, които не са се съгласили да бъдат подложени на наркотестове преди близо 3 години, са 1128 души, а днес те са цели 1762, при това преди годината да е свършила. 

Драстично е увеличението именно при отказите за проверка за марихуана, кокаин, амфетамини, метамфетамини и пр. Иначе казано, ръстът е над 50%, сочи още справката на Демерджиев. 

Всички отказали подлежат на отнемане на шофьорската книжка със срок от 2 години и глоба в размер на 2 бона. 

Ужасяващата статистика от МВР идва в момента, в който бе даден ход на делото срещу джигита Георги Семерджиев, убил след употреба на дрога две млади жени на столичния бул. "Черни връх" през лятото.  А само 9 години затвор получи килъра на журналиста Милен Цветков, който помля колата му със своя джип през 2020 г., също след поглъщането на коктейл от наркотици.