Епископ Тихон: Държавата отказва да въведе вероучение, защото всичките още са комунисти

Култура означава облагородяване, а ние имаме подивяване, смята викарият на църквата

Общество
19:25 - 26 Декември 2023
4945
Епископ Тихон: Държавата отказва да въведе вероучение, защото всичките още са комунисти

На Запад често ни обвиняват, че не обръщаме много внимание на Рождество Христово, а все гледаме Възкресение, но това не е вярно. Рождество Христово е празник, който е на семейството, което се събира на Бъдни вечер, на тихо, на спокойно, на постни храни, в смирено очакване на раждането на Господ. Това каза викарият на Българската православна църква епископ Тихон в студиото на „Челюсти“ по NOVA NEWS.

Той посочи, че притаеността на празника не е емоционална, а философска. „Това е поглеждане към себе си и надеждата, че това което виждаш в себе си ще бъде осветено от идването на Христос“, допълни той.

По негови думи „вярата не е само с разум, тя не е и само с емоция“. „Там където разумът и сърцето се приближават – това е вярата“, каза епископ Тихон.

Човек търси убежище в емоцията, смята той. Епископ Тихон е на мнение, че е престъпление, че 30 години след промените все още в училищата няма вероучение. „От това вероучение никой няма да стане вярващ, но ще научи за какво става дума. Християнството е най-мощната вълна в нашето развитие“, каза той. Тихон каза, че държавата отказва да въведе вероучение, защото „всичките са комунисти още“.

Тихон каза, че "култура означава облагородяване, а ние имаме подивяване, нравите се подивиха".

Епископ Тихон пожела на хората да надграждат и да протягат душата си към Господ. "Тогава получаваш по-ясно сърце и по-ясен разум, тогава добротата се умножава", каза той.