Епохално: Афроамериканец става кардинал

71-годишният Уилтън Грегъри е първият цветнокож с толкова висока позиция в римокатолическата църква

Актуални новини
18:42 - 04 Април 2019
2668
Епохално: Афроамериканец става кардинал

Бившият архиепископ на Атланта - 71-годишният Уилтън Грегъри, ще оглави църквата във Вашингтон и вероятно ще стане кардинал, което му дава правото да гласува в конклава, който ще избира следващия папа след Франциск.

Отецът ще бъде първият афроамериканец с ранг на кардинал, което се тълкува като смяна на цяла епоха в църковните канони. Американското посолство във Ватикана отбеляза, че назначението на Грегъри съвпада с 51-та годишнина от убийството на Мартин Лутър Кинг.

Постът на архиепископ на Вашингтон се смята за най-важен поради близостта с националната политическа власт, но оставаше празен шест месеца, след като бе двамата предшественици на Грегъри бяха компрометирани от скандали със сексуални посегателства.

Роден и израсъл в бедните южни райони на Чикаго, като председател на конференцията на американските епископи от 2001 до 2004 г. Грегъри прокара нова харта за защита на децата след скандала със сексуални злоупотреби в Бостън през 2002 г.

От 2005 г. е архиепископ на Атланта и е смятан за привърженик на прогресивните възгледи на папа Франциск за църквата, посочва „Асошиейтед прес”.