Ердоган е на посещение в Кипър

Новини
19:24 - 12 Юни 2023
1847
Ердоган е на посещение в Кипър

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на посещение в Северен Кипър, предаде Анадолската агенция. Това е първото официално посещение извън страната на турския президент след преизбирането му на президентските избори на 28 май.

Ердоган положи венец пред паметника на Ататюрк в Левкоза и се разписа в мемориалната книга.

Ръководителят на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република Ерсин Татар посрещна Ердоган с официална церемония в президентството.

Двустранните отношения, регионалното развитие и възможните следващи стъпки по кипърския въпрос бяха на дневния ред на двамата лидери.

Ердоган беше придружен от първата дама Емине Ердоган, външния министър на Турция Хакан Фидан, министъра на отбраната Яшар Гюлер, министъра на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар, министъра на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу и др.

Ердоган ще посети и Азербайджан утре, където ще се срещне с президента Илхам Алиев. Очаква се двамата да обсъдят мерките относно по-нататъшното развитие на двустранните отношения и сътрудничеството между Турция и Азербайджан и да обменят мнения относно регионалното и международното развитие.

Турският президент традиционно посещава Азербайджан и Севернокипърската турска република след изборите, предаде БТА. Вторият тур на президентските избори в Турция се проведе та 28 май, когато Ердоган спечели с 52,18 процента от гласовете третия си пореден мандат.