Ердоган очаква благодарност от Европа заради Сирия

Топ
10:57 - 22 Октомври 2019
2113
Ердоган очаква благодарност от Европа заради Сирия

Европейските страни трябва да са благодарни на турската армия, която извършва "опасна, но важна" антитерористична операция в Североизточна Сирия, заяви турският президентски говорител Ибрахим Калън, цитиран от Анадолската агенция. Калън, който говори вчера пред Дойче веле, каза, че присъствието на турски войници в Сирия е гаранция за политическия процес в Сирия, както и за защита на сирийските бежанци.

Нашите европейски приятели трябва да бъдат благодарни на нашите войници за тази много опасна, но важна работа, изтъкна той. Калън заяви, че 120-часовото прекратяване на огъня в Северозападна Сирия, договорено със САЩ, няма да бъде удължавано.

Ако тази част от мисията (изтеглянето на бойците от Силите за защита на народа от района) бъде приключена на 22 октомври и ние сме сигурни, че всички терористи от СЗН са напуснали района, ние ще прекратим операцията, каза турският президентски говорител.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че срокът за преустановяването на турската военна операция в Североизточна Сирия при необходимост може малко да бъде удължен, информира ТАСС.

Калън каза още пред Дойче веле, че макар Турция да се придържа към споразумението за временно прекратяване на огъня, са били регистрирани 20 нарушения на паузата от страна на бойците от СЗН, които са атакували турските войници с ракети и снаряди и един войник е бил убит.

На 9 октомври Турция започна офанзивата "Извор на мира" в Северна Сирия, която е насочена срещу бойците от Силите за защита на народа. На 17 октомври САЩ и Турция постигнаха споразумение за петдневно преустановяване на бойните действия в Сирия.

Същевременно днес вниманието на световните лидери е приковано към Сочи, където турският президент Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин ще обсъдят ситуацията в Сирия. Москва смята, че стабилност на региона може да бъде постигната само чрез възстановяване на сирийското единство. Анкара обаче иска сирийските правителствени сили да напуснат районите близо до турската граница, за да може той да настани там до два милиона бежанци.