Ердоган постави на карта членството на Турция в ЕС

Турският президент ще предаде на Тръмп, че САЩ не спазват споразумението за Сирия

Свят
12:19 - 12 Ноември 2019
1682
Ердоган постави на карта членството на Турция в ЕС

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган не изключи, че преговорите за присъединяването на страната му към Европейския съюз може „един ден да спрат“. Съответното той заяви на пресконференция в Анкара преди отпътуването си за посещение в САЩ, предаде TACC.

„ЕС налага санкции срещу нас от 1959 г. Винаги сме били разсейвани от обещания, че ще бъдем приети. Обещанията обаче не са спазени. Трябва да знаете, че днес Турция е страна, която седи с вас на масата за преговори, но тази маса не е обвързана с нас. Преговорите може да приключат един ден", предупреди Ердоган.

Ердоган заяви още, че ще подчертае пред американския си колега Доналд Тръмп, че САЩ трябва да направят повече, за да приложат споразумението за прекратяване на огъня в Сирия. Знаете, тази договореност двете страни постигнаха в замяна на спиране на операцията на Анкара „Извор на мира“.

„Ще му кажа, използвайки документи, че споразумението, което постигнахме за операцията, не се прилага напълно“, отбеляза още Ердоган пред журналисти, преди да замине за визитата си във Вашингтон.