Ердоган призова да не се допускат в Либия грешките от Сирия

Той каза това на церемония, на която присъства заедно с германския канцлер Ангела Меркел

Свят
12:07 - 24 Януари 2020
1413
Ердоган призова да не се допускат в Либия грешките от Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова международната общност да не допуска в Либия същите грешки като тези, които е допуснала в Сирия, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА. 

Ердоган каза това на церемония, на която присъства заедно с германския канцлер Ангела Меркел, за откриването на нови сгради на Турско-германския университет в Истанбул.

По повод предстоящия си разговор с Меркел Ердоган каза, че темата за Либия, както и други регионални въпроси, ще бъде поставена на обсъждане наред с двустранните отношения между Турция и Германия.

Турският лидер изтъкна, че атмосферата на хаос в Либия ще засегне целия средиземноморски басейн.

По думите му усилията за постигане на мирно решение в Либия трябва да бъдат ускорени, за да не наберат сила терористични групировки като "Ислямска държава" и Ал Каида.

"Ще продължим да бъдем редом до своите либийски братя в тези тежки времена в името на мира, спокойствието и бъдещето", подчерта той.

Президентът на Турция изрази надежда, че Турско-германският университет ще се превърне в символ на приятелството между двата народа, подобно на съществуващата от век и половина немска гимназия в града.