Ердоган съди френско списание за обида

"Поан": Арогантността на управника в Анкара очевидно няма граници

Свят
18:10 - 25 Октомври 2019
2399
Ердоган съди френско списание за обида

Френското списание "Поан", срещу което турският президент Реджеп Тайип Ердоган подаде жалба в главната прокуратура на Анкара заради обида на държавен глава, каза, че не се отказва от коментарите си, предаде Франс прес.

Корицата на последния брой на списанието от 24 октомври предизвика възмущението на турското правителство. На нея Ердоган е обвинен в "етническо прочистване" на кюрдите в Сирия в рамките на турската военна операция в Североизточна Сирия, предприета на 9 октомври.

Жалбата, внесена от адвоката на Ердоган, е насочена срещу главния редактор на международната рубрика на изданието Ромен Гюбер и срещу директора на списанието Етиен Жернел.

След новината за жалбата в редакционен коментар, публикувана в сайта на изданието, Жернел казва, че Ердоган определено има проблем със свободата на словото и че съди изданието заради престъпление, което в монархиите е известно като "посегателство срещу високопоставена личност".


"Няма да оттеглим нито една дума от онова, което сме написали", допълва той. Разследването на "Поан", предизвикало жалбата на турския лидер, говори за етническо прочистване на кюрдите в Сирия и твърди, че турската власт е сключила пакт с бивши фигури от Даеш и от Ал Каида, които да вършат тази "мръсна работа". В статията се питаше дали хората ще допуснат Ердоган да избива кюрдите и да заплашва Европа.

Днес Жернел припомни, че в предишен брой на изданието от май миналата година, то нарече Ердоган диктатор. След това афиши, рекламиращи списанието, бяха скъсани, а някои продавачи на вестникарски будки бяха заплашвани. "Нашето издание получи директни смъртни заплахи", припомни още той.

"Ердоган прати в затвора в Турция много журналисти и мисли, че неговите стремежи към цензура може да се упражняват и в други страни, в които пресата е свободна", допълва журналистът. "Арогантността на управника в Анкара очевидно няма граници. Но той ще бъде разочарован: ние няма да отстъпим изобщо", допълни той.