Ердоган се обиди на “малък канален плъх”

Турският президент започва съдебни действия срещу германски политик

Политика
10:20 - 01 Октомври 2022
5374
Ердоган се обиди на “малък канален плъх”

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган започна съдебни действия срещу германски политик, който го нарече "малък канален плъх", съобщи неговият адвокат, цитиран от "Дойче веле". Волфганг Кубицки, заместник-председател на долната камара на германския парламент, е направил забележката във връзка с политиката на Турция за изтласкване на сирийски мигранти към ЕС. 

Базираният в Кьолн адвокат заяви пред списание "Шпигел", че наказателната жалба, която е подадена в град Хилдесхайм, съдържа твърдения за обида и клевета, след като Ердоган е бил "дехуманизиран" и "честта му е била накърнена" от коментара. 

Волфганг Кубицки е член на либералната Свободна демократична партия (СвДП), която е в коалиция с левоцентристките социалдемократи (СДП) на канцлера Олаф Шолц и екологичната партия "Зелените".  

В жалбата се посочва, че терминът "канален плъх" принизява Ердоган като "морално деградирал и отвратителен". В жалбата се твърди, че ответникът Кубицки не се е занимавал с фактическа критика, а единствено с клевета. 

Кубицки направи забележката в понеделник, докато водеше предизборна кампания за изборите през следващия уикенд в северозападната германска провинция Долна Саксония във връзка с бежанската политика на Ердоган. 

В жалбата се посочва също, че Кубицки косвено е обвинил Ердоган, че използва бежанците и мигрантите като оръжие за оказване на натиск върху Запада, което според адвоката му е очевидно невярно. 

През март 2016 г., след като 1,3 млн. нелегални бежанци влязоха на територията на Европейския съюз - предимно през Турция - ЕС сключи споразумение с Анкара на стойност 6 млрд. евро за спиране на нелегалното пътуване на хора до гръцките острови и нататък. 

Огромното мнозинство от мигрантите бяха сирийци, бягащи от конфликта у дома, които първо бяха намерили убежище в съседните Ирак, Ливан и Турция. 

Германският политик заяви пред германската информационна агенция ДПА, че не се притеснява от евентуален правен спор с Ердоган. "Фактът, че от 2014 г. насам Ердоган е инициирал около 200 000 такива производства, всъщност говори за всичко", каза Кубицки. 

Той отбеляза още, че каналните плъхове са симпатични, но също така "умни и хитри".