Eрдоган: Турция ще задълбочава връзките с Изтока, докато гледа на Запад

Новини
17:25 - 18 Септември 2024
782
Eрдоган: Турция ще задълбочава връзките с Изтока, докато гледа на Запад

Президентът Тайип Ердоган каза в сряда, че Турция няма да спре да задълбочава връзките си с Изтока, включително групата нации BRICS и Шанхайската организация за сътрудничество (SCo), дори когато продължава да гледа към Запада.

Турция, която е член на НАТО, през последните месеци изрази интерес да се присъедини към групите BRICS и SCO, като и двете включват Китай и Русия. Това разпали опасенията на САЩ и Европа, че Турция може да се отклони от традиционно западната си геополитическа ориентация, въпреки многократните отричания от страна на Анкара.

Говорейки на събитие в Анкара, Ердоган каза, че дебатите за "изместване на оста" са неоснователни, но че Турция трябва да се адаптира към новите "центрове на власт", ​​формиращи се в областта на икономиката, производството и технологиите, като същевременно се държи отворена за възможностите с всяка структура и актьор.

"Това е подходът, който стои зад волята на страната ни да разшири основата на диалога с всички тях, от Шанхайската организация за сътрудничество до BRICS и АСЕАН", каза Ердоган.

"Разбира се, лицето ни е обърнато към Запада, но това със сигурност не означава, че ще обърнем гръб на Изтока, че ще пренебрегнем Изтока или няма да подобрим връзките си с Изтока", добави той.

BRICS включва Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Етиопия, Иран, Египет и Обединените арабски емирства. По-специално Китай и Русия искат да разширят още повече групата, тъй като се стремят да се противопоставят на икономическото господство на Запада.

SCo е клуб за сигурност, политика и икономика, основан от Москва, Пекин и централноазиатските държави през 2001 г. като противовес на западните съюзи.