Ердоган звънна на Зеленски и Путин

Турският президент отново предлага да е посредник за преговори между Москва и Киев

Актуални новини
21:17 - 24 Февруари 2023
4639
Ердоган звънна на Зеленски и Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес разговаря по телефона с президентите на Украйна и на Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин.

По време на разговора си с Путин турският лидер призова за "справедлив мир" в Украйна.

"Президентът Ердоган подчерта необходимостта от постигане на справедлив мир, за да се предотвратят по-нататъшни загуби на живот и разрушения", се казва в кратко изявление от президентския дворец в Анкара.

Двамата обсъдиха военния конфликт между Русия и Украйна и земетресенията в Турция, съобщи АФП.

Ердоган заяви, че е готов да помогне за възобновяването на преговорите с Украйна.

„Президентът Ердоган изрази искреното си желание да бъде възстановено споразумението, постигнато в Истанбул и Турция е готова да даде всякакъв принос за тази кауза", се казва в изявление на турската президентска канцелария.

По-рано днес, 24 февруари, турският президент разговаря с украинския президент Володимир Зеленски. Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е готов да даде всякакъв принос за мира в Украйна "на основата на прекратяване на огъня".

Реджеп Тайип Ердоган и украинският му колега Володимир Зеленски обсъдиха неотдавнашните силни земетресения в Турция и продължаващата руско-украинска война, която отбелязва първата си годишнина, съобщи Анадолската агенция. 

Според турското президентство Ердоган е благодарил на Зеленски за "проявата на солидарност с Турция" след трусовете с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер, които удариха Южна Турция на 6 февруари.

Ердоган също е изразил готовността си да допринесе "по всякакъв начин, по който може, за постигането на прекратяване на огъня и базирано на преговори решение, и постигането на мир в едногодишната руско-украинска война", информира БТА.

Над 8000 цивилни са били убити и близо 13 300 други са ранени, откакто Русия започна това, което нарече "специална военна операция" в Украйна, според последните данни на ООН, отбелязва Анадолската агенция.