Еротична и хорър анимация показват на Световния фестивал на анимационния филм във Варна

Много изненади очакват зрителите на 20-то юбилейно издание между 11-ти и 15-ти септември

Култура
12:01 - 20 Август 2024
2026
Еротична и хорър анимация показват на Световния фестивал на анимационния филм във Варна

Морската столица става домакин за 20-ти път на Световния фестивал на анимационния филм (СФАФ). Юбилейното издание на фестивала ще се проведе от 11-ти до 15-ти септември във Фестивален и конгресен център Варна. От 1979 г. СФАФ събира най-доброто от световната анимация. 

За фестивала са селектирани над 70 заглавия в 7 категории. Късометражната и студентската са най-очакваните категории със заглавия, наградени на много международни фестивали.

Двете нови категории на фестивала - Хорър и Еротика също са сред най-очакваните събития във Варна. Детските филми, както всяка година, стават любими на най-малките зрители. Освен международни категории, фестивалът има и селекция от родни анимационни филми. Българското анимационно кино, създадено в последните две години, ще бъде представено на варненската публика.

Освен прожекциите, фестивалът събира и автори от цял свят, които обменят опит, общуват с публика и други професионалисти от сферата на киното и създават едно международно кино общество, превръщайки Варна в средище за култура и обмен на опит и идеи между поколения и между страни.

Журито тази година по повод 20-тата годишнина на Световния фестивал на анимационния филм, е създадено от Гранд при носители и носители на големи награди от фестивала.

Членове на звездното жури са:

* Леа Видакович - аниматор, артист, преподавател. Леа Видакович е преди всичко артист, създаващ инсталации, вдъхновена от арт инсталациите тя започва да се занимава и със стоп-моушън анимация, като продължава да преплита двете в едно. Леа Видакович печели Гранд при през 2023 със своя филм “Семеен портрет”.

* Пол Ма - френски стоп-моушън аниматор. Пол Ма се занимава не само с анимация, но и с графичен дизайн и специални ефекти в киното. Млад артист, търсещ човешкото в своите истории. Печели награда Гранд при със своя филм “Безценен” през 2021г.

* Прийт Пярн - е естонски анимационен режисьор, художник. Стилът на неговите филми се характеризира с черен хумор, игрив сюрреализъм и типичен стил на рисунъка. Прийт Пярн е режисьор с богат опит и множество награди зад гърба си, а наградата на фестивала във Варна той печели с филма си “Тайм аут” от 1985 г.

* Борис Лабе - френски аниматор и художник. Работата и филмите му се фарактеризират с хибридизация между дигиталните движещи се картинки и класическите анимационни техники. Той печели наградата Гранд при през 2019 г. със своя филм “Падението”.

*Йоана Атанасова - тя е българският член на звездното жури. Носител на награди на СФАФ за Най-добър български филм, награда на СБХ. Носител на три награди на СБФД за 2024 г. Йоана Атанасова е художник, режисьор и преподавател в Нов български университет. Стилът й се характеризира с графичност на изображението и финес в историите. През 2023 г. печели наградата на Съюза на Българските Художници към СФАФ.

Освен програмата, фестивалът вече традиционно прави детски работилници, в които в рамките на 4 дни варненските деца получават възможността да създадат готов анимационен продукт, който на закриващата церемония се прожектира на голям екран.

Най-малките любители на анимационното кино могат да се докоснат до този необятен свят на анимационното изкуство. Тази година ще има две работилници: една с децата от училището по изкуства, водена от Радостина Нейкова (режисьор и преподавател в НАТФИЗ) и Фернандо Галрито (режисьор и директор на международнен фестивал в Португалия - Монстра) и една за по-малките приятели на фестивала водена от Антон Жеков.

По случай своя рожден ден фестивалът е подготвил изненади, събития, специални лекции на журито и гост лектори и изложби. Всяко година в рамките на фестивала се провежда и изложба със студентско изкуство на възпитаниците на Нов български университет. Освен нея, тази година ще се състои и изложба на плакати на филми, взели Гранд при през годините. Така ще се отдаде чест на всички филми, големи победители, без които този фестивал не би могъл да е това, което е.

През октомври 1979 г. в красивия български град Варна, разположен на брега на прекрасното Черно море, се състоя Първият Световен анимационен филмов фестивал „Варна“ ’79. Последвалите пет издания, провеждащи се на всеки две години, го класифицираха като един от най-важните анимационни фестивали заедно с фестивалите в Анеси, Загреб, Отава и Хирошима.

За съжаление след политическите и икономически промени в България през 1989 г. Варненският фестивал прекъсна своето съществуване за дълъг период от време. Фестивалът беше възстановен през 2011 г., а негов директор е режисьорът, художник и професор по анимационна режисура в НБУ Анри Кулев.

Билети за всички събития може да се закупят на касите на ФКЦ или чрез партньора на фестивала - Grabo.bg.