ЕС доволен от противодействието срещу хибридните заплахи от Русия

Първите дипломати на Европа са дискутирали също напрежението в Персийския залив

Свят
15:19 - 30 Август 2019
1391
ЕС доволен от противодействието срещу хибридните заплахи от Русия

Министрите на външните работи и министрите на отбраната на страните членки на Европейския съюз са обсъдили по време на неформална среща в Хелзинки предизвикателствата на хибридните заплахи, като са поставили висока оценка на работата на Центъра за високи постижения за противодействие на хибридните заплахи в Хелзинки, съобщават от Министерството на външните работи.

Подчертана е била необходимостта от по-нататъшно развитие и разширяване на взаимодействието с НАТО за успешно противодействие на хибридните заплахи.

Първите дипломати на ЕС са дискутирали също напрежението в Персийския залив. Изтъкната е била необходимостта от мерки за намаляване на напрежението и за гарантиране на свободата на корабоплаването в региона. Общо е било мнението относно необходимостта от продължаване на усилията на ЕС за запазване на ядреното споразумение, сключено между Иран и световните сили.

Министрите на външните работи на ЕС са провели дискусия със страните от Западните Балкани с основен фокус върху регионалното сътрудничество. Отбелязана е била важната роля на Берлинския процес за подобряване на свързаността в региона. Били са изразени очаквания, че предстоящото съвместно председателство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес ще даде нов силен тласък на регионалното сътрудничество.

ЕС трябва да покаже, че е надежден партньор и да вземе решение за започване на преговори за членство с Република Северна Македония и Албания, е призовала българката външна министърка Екатерина Захариева колегите си. Според нея е необходимо да се обърне специално внимание за мерки срещу напускането на младите хора, които са бъдещето на нашия регион. Само през 2018 г. 2,2 процента от населението на Албания и 2,1 процента от населението на Република Северна Македония са напуснали страната по данни на Евростат.