ЕС изключва преразглеждане на сделката за Брекзит

Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март

Свят
16:25 - 26 Юни 2019
2331
ЕС изключва преразглеждане на сделката за Брекзит

Европейският съюз напълно изключва възможността за преразглеждане на настоящото споразумение относно условията за излизане на Обединеното кралство от Общността, дори ако Лондон ще трябва да напусне ЕС без сделка.

Това заяви в сряда на пресконференция в Брюксел представителят на Европейската комисия Наташа Берто, предава TACC.
„Да, мога да потвърдя, че няма да преразгледаме споразумението, както многократно сме повтаряли", каза тя, отговаряйки на въпрос от журналисти относно това дали ЕК ще откаже да преразгледа сделката дори в случай на „развод" без споразумение.
От Берто също беше поискано да опише очакванията на Брюксел по отношение на лидера в надпреварата за поста министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън. В отговор тя увери, че Брюксел е готов да работи в дух на сътрудничество с всеки правителствен лидер на Обединеното кралство.

Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., т.е. две години след подаването на писмено уведомление за изтегляне. Въпреки това депутатите от Камарата на общините на парламента на Обединеното кралство отхвърлиха проектоспоразумението за сроковете за Брекзит, което премиерът Тереза Май постигна по време на преговорите с европейските лидери. Те гласуваха срещу него три пъти. В резултат на това ЕС се съгласи да отложи датата на Брекзит от първо до април-май, а после до 31 октомври тази година.