ЕС осигури газ за тази зима, а за следващите?

Газохранилищата в държавите са пълни на около 95% и

Новини
20:47 - 20 Ноември 2022
3111
ЕС осигури газ за тази зима, а за следващите?

Макар че Европа запълни хранилищата си с природен газ за тази зима, часовникът вече тиктака за осигуряването на енергия за следващите години, което се очаква да остане съпътствано от заплахи от остър недостиг, пише Wall Street Journal, цитиран от Investor.bg.

Газохранилищата в ЕС са пълни на около 95% и много анализатори казват, че континентът може да избегне енергийно бедствие тази зима. Но осигуряването на газ за следващите зими се очаква да стане по-трудно за европейските страни сега, когато повечето руски доставки са прекъснати, а световната конкуренция нараства за ограничените товари от втечнен природен газ.

На пазара се очаква малко допълнителен втечнен природен газ до около 2026 г., когато се очаква да заработят планирани проекти в САЩ и Катар, а Европа вероятно ще се конкурира за ограничени доставки в идните няколко години.

Някои компании в Германия, производствения двигател на Европа, са обезпокоени дали ще имат достатъчно енергия за втората част от десетилетието. Германски компании, включително химическия производител BASF и комуналната компания Uniper, която трябваше да бъде спасявана от държавата, са провели в последните седмици разговори с американски износители на втечнен природен газ и други за  потенциални сделки за доставка на газ, които е вероятно да започнат след средата на десетилетието, съобщават запознати с разговорите източници.

След нашествието на Русия в Украйна някои европейски компании подписаха договори  за американски втечнен природен газ. Сега компании, които разчитат на газ, казват, че континентът ще се нуждае от още доставки в идните години.

Преговорите показват силите притеснения за сигурността на енергията, съобщават източниците, но са сложни, защото макар мнозина в Европа да търсят газ за пет до десет години, някои представители на компания и правителства не са склонни да подписват по-дългосрочни договори за доставка. Германия и други европейски страни си поставят амбициозни цели да намалят драстично потреблението на фосилни горива и компаниите са притеснени, че може да преследват газ, от който вече нямат нужда.