ЕС разреши да караме с изтъркани гуми

Новини
20:24 - 30 Юли 2024
3075
ЕС разреши да караме с изтъркани гуми

Европейските институции често са обвинявани, че налагат регулации, които са твърде рестриктивни във всички сектори. Понякога това е така, но в Брюксел и Страсбург също така вземат решения, насочени към защита на потребителите.

Такъв е случаят с новия стандарт R117-04, който в момента влиза в сила и засяга автомобилните гуми. Тази мярка установява процедура за тестове за одобрение.

Новият регламент би трябвало да направи възможно производството на по-добри гуми, защото трябва да издържат по-дълго и следователно ще облекчи до някаква степен финансово шофьорите. Една средностатистическа гума вече струва 100 евро, без да са включени разходите за монтаж и баланс.

Стандартът R117-04 постановява, че гумите трябва да имат същото представяне на пътя, както когато са нови, така и когато са износени до индикатора за смяна (1,6 мм). Представянето ще се измерва чрез нов тест на мокра настилка, по време на който автомобилът

ще трябва да спре от скорост от 80 до 20 км/ч на писта, покрита с един милиметър вода

Ще се измерва разстоянието на нови и на “галоши” и съответно тези, които не отговарят на новите европейски изисквания, няма да бъдат допускани до пазара.

Този нов регламент ще принуди производителите на гуми да обърнат особено внимание на качеството на своя продукт в дългосрочен план, както по отношение на дизайна, така и на производството, надяват се от Брюксел.