ЕС реже 1 млрд. евро от помощта за Турция

Съкращенията са заради липсата на напредък на Анкара в реформите и основните права и свободи

Новини
08:04 - 05 Ноември 2019
1670
ЕС реже 1 млрд. евро от помощта за Турция

Европейският съюз намали с общо 1,2 милиарда евро средствата, отпускани на Турция от 2017 г. насам, съобщи в Euro News Turkish.

Съкращенията са в резултат от липсата на напредък на Турция в реформите и основните права и свободи, съобщи високопоставен служител в Европейската комисия (ЕК).

В годишния доклад на ЕК от май се казва, че Турция показва значително отстъпление по отношение на върховенството на закона и съдебната система, основните права, икономическите институции, антикорупционните мерки, свободата на медиите и други области.

През 2018 г. ЕС намали с 759 милиона евро или 40 процента от отпуснатия бюджет предприсъединителна финансова помощ за Турция.

Докато дискусиите за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. продължават, финансовата помощ за Турция може да бъде допълнително намалена, ако страната не проведе реформи.

Европейският парламент призова лидерите на ЕС да прекратят официално преговорите за присъединяване на Турция през март.

Турция за първи път кандидатства за членство в ЕС през 1987 г., като официалните преговори за присъединяване започват през 2005 година.

Преди ден Турция се обяви за защитник на Европа и НАТО, след като Камарата на представителите на САЩ призна събитията от 1915 г. за геноцид срещу арменците и прие резолюцията на френския парламент относно операцията в Сирия.