ЕС с първа стъпка към пренасочване на руските активи към Украйна

ЕС
13:30 - 30 Януари 2024
1641
ЕС с първа стъпка към пренасочване на руските активи към Украйна

Европейският съюз постигна споразумение за първата стъпка към използване на печалбите от замразените руски активи за подпомагане на възстановяването на опустошената от войната Украйна, предаде АФП.

Посланиците на ЕС се споразумяха по план за заделяне на печалбите от активите, за да могат в крайна сметка да бъдат използвани за заплащане на възстановяването на Украйна, съобщи белгийското председателство на ЕС в социалната мрежа X.

Споразумението придвижва напред дългия и правно натоварен дебат за това как да се използват руските държавни активи, които бяха блокирани от западните институции веднага след тоталното нахлуване на Москва в Украйна преди близо две години.

ЕС замрази около 200 млрд. евро от активите на руската централна банка, като около 90% от тези средства се държат от международната депозитна организация Euroclear, базирана в Белгия.

Простото конфискуване на всички тези пари и предоставянето им за възстановяване на Украйна не се разглежда като вариант, тъй като това може да разклати международните пазари и да подкопае еврото.

Някои страни, по-специално Белгия, предложиха извънреден данък върху замразените средства, който би могъл да донесе на Киев около 3 милиарда евро годишно.

ЕК направи предпазливо предложение, което беше представено на всички 27 държави - членки на ЕС, според което притежателите на депозити като Euroclear първо ще трябва да отделят лихвите или печалбите, получени от замразените активи, и да ги обособят.

По-късно ще бъде представено второ предложение за това как отделените печалби да бъдат прехвърлени във фонд, който да отиде в Киев.

Посланикът на Литва в ЕС Арнолдас Пранкевичус нарече постигнатото през нощта предварително споразумение "много важно и дългоочаквано решение".