ЕС с план за по-редовно изплащане на помощите за Украйна

Целта е траншовете да бъдат по-структурирани и предвидими

Украйна
17:48 - 04 Октомври 2022
1587
ЕС с план за по-редовно изплащане на помощите за Украйна

Финансовите министри на страните членки на Европейския съюз се споразумяха да включат плащанията за подкрепа на Украйна в бюджета на ЕС за 2023 г., съобщава "Ройтерс".

Целта е плащанията да бъдат по-структурирани и предвидими, обясни заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Този ход вероятно ще укрепи още повече отношенията между 27-членния блок и Украйна, която е кандидат за членство в ЕС и се бори да поддържа държавната си администрация работеща, докато отблъсква почти 8-месечната инвазия на Русия.

В изявление след среща на министрите Домбровскис призна, че тазгодишните плащания от ЕС към Украйна не са били редовни - проблем за Киев, който трябва редовно да изплаща заплатите на обществените служители и пенсиите.

ЕС се съгласи да подкрепи Украйна с 9 милиарда евро още през май, но направи първото си плащане в размер на 1 милиард евро едва през юли.

Домбровскис посочи, че следващият транш от 5 милиарда евро ще бъде направен до средата на октомври, а останалите 3 милиарда ще бъдат преведени на две вноски през ноември и декември.

"Важно е да имаме по-предсказуем поток за Украйна през следващата година, така че нашето намерение е да го включим в обсъжданията на бюджета на ЕС за 2023 г. и по този начин да го направим по-стабилен. Имаше съгласие по този подход между министрите", обясни той.