ЕС спира част от помощите за Сомалия, след като ООН установи злоупотреби

ЕС
13:25 - 19 Септември 2023
1886
ЕС спира част от помощите за Сомалия, след като ООН установи злоупотреби

Изпълнителната власт на Европейския съюз временно спря финансирането на Световната програма за храните (WFP) в Сомалия. Това обявиха двама високопоставени служители на ЕС пред Ройтерс, след като разследване на ООН установи широко разпространена кражба и злоупотреба с хранителни помощи.

Припомняме, че Европейската комисия е предоставила повече от 7 милиона долара помощ за операциите на WFP в Сомалия миналата година. Това е малка част от даренията от над 1 милиард долара, които получи страната, според данни на ООН.

Държавите-членки на ЕС поотделно са дали много повече средства, но не е ясно дали ще спрат да спрат помощта.

Говорителят на Европейската комисия Балаш Уйвари, нито потвърди, нито отрече временното спиране. "Досега ЕС не е бил информиран от своите партньори от ООН за финансово въздействие върху проекти, финансирани от ЕС", обясни той и добави: "Въпреки това ще продължим да наблюдаваме ситуацията и ще се придържаме с нашия подход на нулева толерантност към измами, корупция или неправомерно поведение."

От Световната програма за храните не коментираха.

Високопоставен служител на ЕС, който говори при условие за анонимност, каза, че решението е взето, след като разследването на ООН заключи, че собственици на земя, местни власти, членове на силите за сигурност и хуманитарни работници са участвали в кражба на помощи, предназначени за по-уязвимите.

Той каза още, че помощта ще бъде възстановена, след като WFP изпълни допълнителни условия, включително проверки в Сомалия. Втори високопоставен представител на ЕС потвърди това.

Трети източник, също служител на ЕС, обяви, че Комисията "си сътрудничи активно с WFP за разрешаване на системни дефекти", но обясни, че на този етап помощта не е спряна.

Според "Ройтерс" докладът на ООН от 7 юли за злоупотребата с помощи е маркиран като "строго поверителен", и е поръчан от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Съдържанието му беше публикувано за първи път в понеделник от Devex, медия, фокусирана върху международното развитие. Докладът цитира вътрешно разселени лица, които твърдят, че са били принуждавани да дават до половината от паричната помощ, която са получавали на хора с власт. В противен случай са били заплашени с изгонване, арест или отписване от списъците на бенефициентите.

Преди три месеца Световната програма за храните и Американската агенция за международно развитие (USAID) спряха хранителната помощ за съседна Етиопия в отговор на широко разпространеното отклоняване на дарения.

Европейската комисия предоставя 10 милиона евро (10,69 милиона долара) на Сомалия и Етиопия чрез WFP. Част от тях ще бъдат спряни според един от служителите на ЕС.

Съединените щати са най-големият хуманитарен донор на Сомалия, като миналата година са предоставили повече от половината от помощите за страната. Става въпрос за 2,2 милиарда долара финансиране.

Говорителят на USAID Джесика Дженингс каза в изявление, че Съединените щати работят, за да разберат степента на отклоняването на помощите, като "вече предприемат стъпки за защита на бенефициентите и гарантират, че парите на данъкоплатците ще са в полза на уязвимите в Сомалия, както е предвидено".

Служител на агенцията, пожелал анонимност, каза, че USAID не планира да спира хранителната помощ за страната. По думите му ситуациите в Сомалия и Етиопия са различни.

Източник от Конгреса на САЩ каза, че решението за спиране на помощта в Етиопия е отчасти свързано с ролята на федералното правителство там при разпределянето на хранителна помощ, което отдавна притеснява дарителите.

"Широко разпространената кражба на хранителна помощ в Етиопия беше неприемлива, но даде възможност да се промени начинът, по който се предоставя", каза източникът, който говори при условие за анонимност.

От сомалийската служба за управление на бедствия, която координира хуманитарната помощ, заявиха вчера, че сомалийските власти са се ангажирали да разследват констатираните нарушения от доклада на ООН. От службата обявиха още, че настоящите системи за доставка на помощ работят "извън правителствените канали".

От офисът на Гутериш не коментираха.

Припомняме, че миналата година финансирането за Сомалия беше увеличено, поради най-голямата суша там от десетилетия.