ЕС трябва да спазва обещанията си по договора за миграцията

Това подчерта турският външен министър Мевлют Чавушоглу

Свят
14:38 - 04 Октомври 2019
1154
ЕС трябва да спазва обещанията си по договора за миграцията

Турция вижда, че Европейският съюз иска да създаде по-добро сътрудничество със страната във връзка с миграцията, но трябва да спазва обещанията си. Това подчерта турският външен министър Мевлют Чавушоглу, предава агенция Анадола.

Съответното той заяви пред журналисти в столицата Анкара, след срещата си с представителите от Европейския съюз, включително федералния министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер и европейския комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.

„Казахме, че миграцията е хуманитарен въпрос и нашето сътрудничество трябва да продължи. Също така представихме нашите очаквания от ЕС“, заяви той.

Срещата е била ползотворна, като главната дискусия е била за миграцията и отношенията между Турция и ЕС, потвърди Чавушоглу.

Той наблегна на това как Турция прилага изискванията от споразумението за миграцията от 2016 г. с ЕС и повтори, че Анкара очаква от Брюксел да направи същото.

Според сделката, ЕС не само има отговорности по отношение на въпросите с миграцията, но също така трябва да обърне внимание на обещанията си по приемането на страната в Общността, Митническия съюз и либерализирането на визите за турските граждани.

Чавушоглу критикува забележките на френския президент Еманюел Макрон за политиката на Турция по отношение на миграцията.

„Вместо да отправяме такива обвинения, трябва да се фокусираме върху решаването на проблема“, заяви той.

Според сделката от март 2016 г. между Турция и ЕС, Анкара трябва да получи 6 млрд. евро финансова подкрепа, с които да подобри условията за живот на сирийските бежнаци в страната, но до юли 2019 г. са получени малко повече от 2 млрд. евро.