ЕС за взривения язовир: Ново измерение на руските зверства!

Наводненията поставят под риск живота на стотици хиляди цивилни

Украйна
15:59 - 06 Юни 2023
2117
ЕС за взривения язовир: Ново измерение на руските зверства!

„Руската атака срещу ключова украинска гражданска инфраструктура достигна до безпрецедентно ниво. ЕС осъжда най-решително тази атака. Тя е ново измерение на руските зверства и може да представлява нарушение на международното право, по-специално на международното хуманитарно право.“
 
Това се казва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и еврокомисаря за управление при кризи Янез Ленарчич.

Наводненията по течението поставят под риск живота на стотици хиляди цивилни в близо 80 населени места, в това число и в Херсон. А спадането на нивото на водата в язовира свежда до критично ниско ниво водата за охлаждане на реакторите в Запорожката АЕЦ.

„С това отчаяно действие Русия продължава безразсъдната си ядрена игра, като поставя под заплаха самото функциониране на системите за сигурност и безопасност в Запорожката АЕЦ в нарушение на предишните резолюции на Борда на директорите и Общата конференция на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ). Това е безотговорно и напълно неприемливо“, подчертават комисарите.

Еврокомисията отбелязва, че атаката би могла да бъде разглеждана като по същество военно престъпление.