Ескперт шокира с тези думи за цените на бензина

Очаква се сериозен скок нагоре

Новини
11:00 - 16 Октомври 2024
7285
Ескперт шокира с тези думи за цените на бензина

"Пазарът е динамичен. Мисля, че ще паднем под 2,50 до края на месеца. Това са нормални тенденции в момента спрямо търсенето на световните пазари", коментира в ефира на БНТ Димитър Хаджидимитров - председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Според него за този период от годината е нормално пропан-бутанът да скочи с 10, 15 стотинки, тъй като в началото на зимния сезон пропан-бутанът винаги е бил по-скъп.

"Цената на горивата не се върти само около това къде и какви войни се водят. Не е точна така. Върти се около търсенето и предлагането. Когато няма търсене - естествено цената пада", настоя Хаджидимитров.

По думите му, пресен пример е Израел – за дни фючърсите на петрола са скочили и после е почнало връщане назад. Затова и той настоя, че на първо място е съотношението търсене – предлагане.

По-ниски цени
Според Хаджидимитров, има доста по-ниски цени в България в Русенска област – заради търговията на горива с Украйна, само че България вече е доста назад в този износ към Украйна, първото място е за Полша, следвана от Румъния.

Цялата ситуация обаче влияе регионално в България. Според специализирания сайт fuelo.net, средната цена на дизела е 2,47 лв., а средната цена на бензин А95 е 2,49 лв.

Но по вериги средната най-ниска цена е 2,21 лв. на литър, като най-ниската засечена цена е на бензиностанция в Разград – 2,19 лв. за литър, докато за Русе първата най-ниска цена в статистиката на fuelo.net е 2,28 лв. на литър.

Есенно покачване
Специално за пропан-бутана, Хаджидимитров обясни, че през есента е нормално цената да се увеличи, заради използваните суровини. Цената е около 1,17 – 1,25 лева на литър. Той счита, че пазарът на горива в България сега е спокоен.

"В различните бизнеси има на много места картели. Силно казано картели, но договорки за някакви цени в определени региони има", заяви Хаджидимитров.

Според него е нормално, ако има двама играчи в някакво населено място да има договорки за уеднаквяване на цените.