Ето ги белите рокли, раздадени за първо причастие с папата

Новини
19:55 - 02 Май 2019
4779
Ето ги белите рокли, раздадени за първо причастие с папата

Над 200 деца, които ще имат честта да получат първо причастие лично от папа Франциск на 6 май по време на визитата му в град Раковски, приключиха специалното си обучение в католическите храмове. Свещениците раздадоха специални бели дрехи на родителите на малките, за да бъдат пременени по канон за големия празник. По стара традиция, приемащите святото причастие обличат дълги бели рокли с широки яки.

Свещениците раздадоха празничните дрехи безплатно, а след като церемонията приключи, те трябва да бъдат изпрани, изгладени и се връщат обратно в храмовете.

Вече няколко месеца малките избраници всяка неделя посещаваха  специални часове по вероучение в католическите храмове, където свещеници и сестри – доброволки от цял свят, им преподаваха основни постулати в религията. Под формата на игри, беседи, разговори и песни, младите католици получиха безценни знания, за да осъзнаят защо точно ще преминат една от най-важните стъпки по пътя на вярата – първото причастие.

На церемонията в Раковски на 6 май, по време на първото си Апостолическо пътуване в България, папа Франциск ще даде първо причастие на около 250 деца от цяла България в църквата „Пресвето сърце Исусово”. Такава церемония организира и папа Йоан Павел Втори, по време на своята визита в Пловдив през 2002 г.