Ето ги ченгетата от ДС сред кандидат-депутатите (ДОКУМЕНТ)

Ексклузивно
15:40 - 23 Март 2021 (обновена)
20429
Ето ги ченгетата от ДС сред кандидат-депутатите (ДОКУМЕНТ)

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия обяви ченгетата и притежателите на явочни квартири сред бъдещите депутати. Проверени са 2 620 лица, уточниха от институцията с председател Евтим Костадинов. 

Сред тях са агент Абел - псевдонима на Александър Урумов - дясната ръка на Красимир Каракачанов и кандидат от ВМРО, Боян Чуков, червените Велизар Енчев, Румен Гечев, Таско Ерменков, Иван Вачев, Иван Търпоманов и Емил Георгиев, кандидати на БНО (мандатоносителя на партията на Васил Божков - Българско лято - б.р.), като там е и бивш кагебейски курсист - Бончо Бончев, както и членове на "Атака".

Агент лъсна и при Цветан-Цветановата формация. Това е Валентин Въков, кандидат от Шумен, който е бил разузнавач. При партията на русофил №1 Николай Малинов също не липсват претенденти с картончета - Владимир Чучуев, който е в 2 негови листи, е бил в Шесто главно на бившата ДС с псевдонима Асен. Американофилът Валери Симеонов, който е съпредседател на коалицията "ВОЛЯ-НФСБ" също има представители на тоталитарните служби в лицето на няколко души, сред които Владимир Гърбелов - съдържател на явочна квартира, Георги Чакъров, Кольо Парамов. 

При Красимир Янков в неговата Българска прогресивна линия картонче е имал Владислав Иванов - кандидат за Смолянския район. 

Дауд Ибрям, който се бори за място в пленарната зала от ДПС в Русе, е бил агент Искренов и е бил вербуван за работа в Трето главно. 

ПП МИР на Симеон Славчев има няколко представителя с досиета. Очаквано, Иван Хиновски, който представлява партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" в София и Враца, също се появи - като агент Хабов. Там е и Николай Радулов с неговите разузнавачески данни. 

ГЕРБ/СДС не остават по-назад - с агент Ивайло - Иван Кюркчиев, който е кандидат за депутат от Русе. 

Без изненади и АБВ на Румен Петков има кадър на бившата ДС - разузнавача Красен Пейчев. Големият сюрприз обаче идва с разкриването на агент Сашо - Красимир Цонев, който е кандидат на ултрадесния бивш здравен министър и лидер на КОД д-р Петър Москов в 19-и МИР - Русе. 

При Мая Манолова и съюза й с Отровното трио картонче се показа при Марияна Сарафова, която е била агент Мария в ДС и сега се бори за депутатка от Пловдив-област. Христо Илиев, също кандидат на "Изправи се! Мутри вън" от Сливенско, също е с минало в ДС - като агент Янко. 

Тук можете да се запознаете с целия списък.