Ето го 16-метровия папирус с Книга на мъртвите

Уникалната находка от Сакара е от гробницата на богат мъж

Мистика
12:43 - 26 Февруари 2023
5765
Ето го 16-метровия папирус с Книга на мъртвите

Египетските власти публикуваха снимки на древен свитък – папирус с Книга на мъртвите, с дължина 16 метра, открит наскоро в Сакара. Археолозите намират папируса с Книгата на мъртвите в ковчег в гробница близо до стъпаловидната пирамида на Джосер и обявяват откритието на 14 януари за Деня на египетските археолози.

За древните египтяни не е необичайно да погребват Книгата на мъртвите с починалия, въпреки че по онова време не са я наричали така. По-скоро съвременните археолози измислят термина „Книга на мъртвите“, за да обозначат колекция от текстове, за които древните египтяни вярват, че ще помогнат на мъртвите в отвъдния живот.

Свитъкът с дължина 16 метра е открит в Сакара, в Мемфиския некропол, през май 2022 г. в гробница на Ахмос. За него не се знае много, но трябва да е бил много богат, за да поръча и притежава копие с глави от Книга на мъртвите. Неговата гробница се намира на юг от стъпаловидна пирамида, построена за Джосер, фараон от третата династия, управлявал от около 2630 г. пр.н.е. до 2611 пр.н.е.

Въпреки че тази пирамида е построена много преди времето на Ахмос, не е необичайно да се намери гробница на богат египтянин като Ахмос на това място. Така се потвърждава традицията в Древен Египет за погребения близо до пирамидите на отдавна починали фараони.

16-метровият папирус съдържа глави от Книгата на мъртвите. След реставрация и превод на арабски е изложен в Египетския музей в Кайро.

Текстът е написан на йератика - йероглифна писменост. Използвано е черно и червено мастило. Папирусът е изпълнен с илюстрации от древноегипетската митология.

Качеството на написаното показва, че е дело на професионалист, категорични са изследователите. Те изтъкват, че има и по-дълги свитъци от намерения. Например папирус на Книгата на мъртвите, който сега се намира в Британския музей, първоначално е бил дълъг 37 метра.