Ето го най-примерния областен управител, докладва на Денков

Политика
21:26 - 13 Юни 2023
8472
Ето го най-примерния областен управител, докладва на Денков

Високопланинските дерета в Прохода на Републиката, в Еленския и Златаришкия Балкан са рискови при валежи, заяви за БНР областният управител на Великотърновска област Георги Гугучков. С това той се превърна в първия губернатор, докладвал на премиера Николай Денков състоянието на корита и водоеми, въпреки че е част от колективната оставка на областните. 

Той увери, че са почистени всички мостове в региона, които са били затлачени след последните проливни дъждове в началото на месеца. 

Направена е обстойна проверка на рисковите участъци във Великотърновска област след разпореждането на премиера Николай Денков, увери областният управител на Велико Търново: 

"Ние видяхме къде са слабите проблеми, на няколко места извършихме почистване. Най-вече мостовите съоръжения са почистиха. В община Елена има няколко запушени водостока, те са в рамките на града. Отстранили са тези проблеми". 

Извършена е пълна проверка на реките и язовирите: "Във всички общини е създадена организация да се наблюдават нивата на речните корита. За язовирите нямаме язовири, които са на критичното ниво", каза Георги Гугучков.

От Басейнова дирекция са обследвали критичните участъци, които превантивно се нуждаят от почистване във Великотърновска област. Изпратени са искания до Междуведомствената комисия към Министерския съвет, но финансиране няма. 

"Като се кандидатства като първи етап да се отпуснат средства за изготвяне на проекти, защото това почистване не може да става така". 

Под особено наблюдение са деретата във високопланинските части на региона, заяви още областният управител Георги Гугучков.