Ето го Тръмп в затвора - арестант № P01135809 (СНИМКИ)

Бившият президент на САЩ доброволно се предаде на властите и след като му предявиха обвинения, той бе пуснат

Актуални новини
08:07 - 25 Август 2023
6639
Ето го Тръмп в затвора - арестант № P01135809 (СНИМКИ)

Шерифската служба на окръг Фултън в Атланта разпространи снимката на Доналд Тръмп, след като бившият американски президент се предаде в затвора на окръг Фултън по наказателни обвинения заради опитите му през 2020 г. за подмяна на резултатите от изборите в щата Джорджия, предаде Ройтерс.

Агенцията допълва, че на снимката се вижда Тръмп, облечен в син костюм и червена вратовръзка, с намръщена физиономия.

Малко по-късно Доналд Тръмп напусна затвора на окръг Фултън в Атланта, след като му бяха повдигнати повече от десетина обвинения в тежки престъпления по голямото съдебно дело.

Тръмп, затворник № P01135809 според регистъра на затвора на окръг Фултън, прекара около 20 минути в сградата, където властите бяха заявили, че трябва да му направят снимка, след като той се предаде. Това му бе за първи път, тъй като бившият президент на САЩ не трябваше да прави снимка при първоначалното си явяване по три други наказателни дела.

След като напусна затвора на окръг Фултън, кортежът на Тръмп се насочи пак към летище "Хартсфийлд-Джаксън" в Атланта, където го чакаше частният му самолет, за да го върне обратно до дома му в голф клуба в Бедминстър в щата Ню Джърси.

Преди да се качи на самолета на летището в Атланта Тръмп повтори пред журналисти предишните си твърдения, че прокуратурата, наред с прокурорите по другите обвинения срещу него, са политически мотивирани.

"Това, което се случи тук, е пародия на правосъдие", заяви той.

"Не съм направил нищо нередно и всички го знаят", каза Тръмп и добави, че "това е много тъжен ден за Америка".

"Това е намеса в изборите", подчерта бившият американски президент.

Сред събралите се десетки негови поддръжници пред сградата на затвора, които издигаха лозунги в подкрепа на Тръмп и американски национални знамена, бе конгресменката републиканка от щата Джорджия Марджъри Тейлър Грийн, една от най-изявените му поддръжнички в Конгреса на САЩ.

Ройтерс отбелязва, че 77-годишният Тръмп вече е навлязъл в неизследвана територия като първият бивш президент на САЩ, срещу когото са били повдигнати наказателни обвинения, макар и четирите дела, заведени срещу него, да не са навредили на позицията му на фаворит в надпреварата за номинацията на Републиканската партия, за да се изправи на изборите през ноември 2024 г. срещу сегашния президент демократ Джо Байдън.

Бизнесменът и превърнал се в политик звезда от риалити шоу се присъедини към редиците на гангстера Ал Капоне, певеца Франк Синатра и други американски знаменитости от висок ранг, които са позирали за снимки в затвора, коментира Ройтерс.

Агенцията допълва, че снимката със сигурност ще бъде масово разпространявана както от противниците на Тръмп, така и от неговите поддръжници.

"Искаме да я сложим на тениски. Ще се разпространи в целия свят. Ще бъде по-популярна от образа на Мона Лиза", каза 30-годишната Лора Лумър, бивш кандидат за конгресмен от Републиканската партия, която заедно с други поддръжници на Тръмп още от сутринта го чакаше пред затвора.