Ето как коронавирусът спира внезапно сърцето

Здраве
23:03 - 01 Април 2020
7416
Ето как коронавирусът спира внезапно сърцето

40-годишен мъж почина в Институт "Пирогов" тази вечер от усложнения, вследствие на коронавирусната инфекция, за която е бил доказан. От Министерството на здравеопазването потвърдиха първоначалната информация, че пациентът е получил внезапно спиране на сърцето. 

Острите кардиологични инциденти вече се оформят от световната медицина като едни от основните показатели за мащабите на пандемията от COVID-19. Изследване отпреди няколко дни разкрива, че сред най-важните прогностични фактори за това са нивата на тропонин в кръвта и рязкото им покачване трябва да се възприема като сигнална лампа за медиците, че е възможно да настъпи сърдечен арест. 

Въпреки че мъжът от "Пирогов" не е бил с придружаващи заболявания, немалка част от смъртните случаи по света на сравнително млади хора от COVID-19 се дължи именно на рязко повишените нива на тропонин и последвалите сърдечни инциденти.

Има случаи, при които, точно както и при българина, заболяването удря сърдечно-съдовата система и от леко протичане на инфекцията тя се превръща в животозастрашаваща за по-малко от 48 часа.