Ето как пушенето отваря врати за коронавируса в белия дроб

Здраве
20:57 - 23 Май 2020
5547
Ето как пушенето отваря врати за коронавируса в белия дроб

Независимо от всекидневното допълване на рисковите групи за новата коронавирусна болест три остават непоклатими и най-многочислени. До реанимация стигат повече възрастните хора, мъже и пушачи.

Тези данни, изнесени първо от Китай, се потвърждават по-късно във всички държави, които вирусът превзе.

Опити за оспорване поражда май само пушенето, но появяващите се оперативни данни от болниците не дават основание за съмнение.

Нова публикация на изследователската лаборатория “Колд спринг харбър” в Ню Йорк твърди, че пушенето променя белите дробове по начин, който улеснява коронавирусът да се свързва с белодробните клетки.

Учените имат и теория защо е така: вещества в цигарения дим стимулират белите дробове да произвеждат повече от ключов ензим с роля за проникването на вируса в долните отдели на дихателната система.

Вирусът, отговорен за COVID, използва за навлизане в клетките на белия дроб протеина АСЕ2 (ангиотензин-конвертиращия ензим 2), с който те са осеяни. Въпреки че не откриват доказателства възрастта или полът увеличава АСЕ2, учените установяват експериментално, че излагането на дим влияе изненадващо силно. В майското издание на медицинското списание “Сел дивелъпмънт” те обясняват защо пушачите изглеждат особено уязвими към тежки COVID инфекции.

От ранните етапи на пандемията учените и клиницистите отбелязват драматични разлики в начина, по който хората реагират на инфекцията със SARS-CoV-2 - вируса, толкова близък генетично с предишен от семейството, че се очакваше да се държи подобно, но това не се случва.

Повечето заразени хора страдат само от леко заболяване, ако изобщо усетят грипоподобни или стомашно-чревни симптоми. Смята се, че това са между 70 и 80 процента от хваналите  коронавируса. Но състоянието на други изисква интензивни грижи, включване към апаратно дишане и въпреки това невинаги усилията завършват с успех.

Научното любопитство и търсенето на успешно лечение карат изследователите по цял свят да проверяват дали уязвимите групи споделят някаква ключова характеристика, свързана с човешките ензими, на които коронавирусът разчита за навлизане в белия дроб. Живата клетка е единственият му шанс да се копира.

Най-плодовитите производители на АСЕ2 в дихателните пътища са клетки, наречени бокалови, които синтезират слуз. Известно е отпреди, че за да отговори на дразненето на дихателните пътища от пушенето, организмът увеличава броя на произвеждащите слуз клетки. Но пропорционално с това расте и количеството АСЕ2 в белите дробове, което увеличава уязвимостта към SARS-CoV-2 или SARS-2, както за краткост започнаха да наричат новия коронавирус.