Ето как световни лидери ни поздравиха за 3 март

Политика
15:03 - 03 Март 2023
2706
Ето как световни лидери ни поздравиха за 3 март

Държавни глави и лидери от цял свят поздравиха българите за 3 март, съобщават от президентския пресцентър.

Федералният президент на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер изпраща сърдечни поздравления към българите и изразява надежда, че приятелството между германския и българския народ ще остане силен свързващ елемент и в бъдеще, като отбелязва дългогодишното сътрудничество в дух на доверие между Германия и България в рамките на ЕС и НАТО.

По случай българския национален празник крал Чарлз III поздравява българския народ. „Очаквам да продължим приятелството и силното партньорство между нашите две страни, посрещайки съвременните предизвикателства“, се казва в адреса на краля на Обединеното кралство.

Папа Франциск също изпраща своите сърдечни поздравления по случай Националния празник на България. „Отправям своите молитви, че Всемогъщият Бог ще благослови Вашия народ за обединение, солидарност и мир“, посочва папа Франциск в поздравителния си адрес до държавния глава.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поздравява българския народ и изразява очакване съвместните усилия за по-добро, по-здравословно и безопасно бъдеще да продължат. „Съвременните предизвикателства на бедност, неравенство, военен конфликт и климатични промени изискват колективни действия, базирани на солидарност, взаимно уважение и разбирателство“, посочва той в поздравителното си писмо до държавния глава по повод Националния празник на България.

Президентът на Китайската народна република Си Дзинпин отправя поздравления към приятелския български народ. „Готов съм да работя с Вас, за да засилим координацията на стратегиите за развитие на двете страни и да изведем двустранните отношения на по-високо ниво в полза на благополучието на двата народа“, посочва президентът на Китайската народна република.

„Надявам се, че след всички положени от Вас усилия, ще можем скоро да приветстваме България и Румъния в Шенген“, заявява президентът на Република Австрия Александер Ван дер Белен. Той посочва още, че пази приятен спомен от срещата си с българския президент на традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония на 1 януари и изразява удовлетворение от ползотворните двустранни отношения между Австрия и България.

От името на испанския народ, на правителството и от свое име кралят на Испания Фелипе VI пожелава „лични успехи, мир и просперитет на скъпия български народ“.

Президентът на Република Португалия Марсело Ребело де Соуза припомня посещението на българския държавен глава в Португалия през април 2022 г., по повод на което потвърждава увереността си в продължаването на развитието на добрите отношения между двете страни. „Уверен съм, че България и Португалия ще продължат да подкрепят ценности като мира, демокрацията и човешките права“, заявява Марсело Ребело де Соуза в контекста на усложнената среда на сигурност в Европа.