Ето кои са заподозрени за взрива на Кримския мост (ВИДЕО)

Трима украинци, арменец и петима руснаци били виновни за "атентата"

Украйна
11:04 - 12 Октомври 2022
7254
Ето кои са заподозрени за взрива на Кримския мост (ВИДЕО)

Федералната служба за безопасност (ФСБ) съобщи за задържането на петима граждани на Русия, трима граждани на Украйна и Армения в рамките на разследването на терористичната атака на Кримския мост, украинското военно разузнаване е посочено като организатор на терористичната атака, съобщава "Интерфакс“.

Задържаните са участвали в подготовката на престъплението, съобщиха от спецслужбите в сряда.

ФСБ съобщи, че съвместно със Следствения комитет е установено, че "организатор на терористичната атака на Кримския мост е Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, неговият ръководител Кирил Буданов, служители и агенти“.

Както установи разследването, взривното устройство е било замаскирано като рула със строително полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло 22770 кг и в началото на август "изпратено от пристанище Одеса до българския град Русе по договор № 02/. 08/2022 между Translogistik LLC UA“ (Киев) и "Baltex Capital S.A.“

"Гражданите на Украйна Цюркало Михаил Владимирович, роден през 1975 г., Ковач Денис Олегович, роден през 1979 г., Соломко Роман Иванович, 1971 г. р.н., граждани на Грузия Иносаридзе Сандро, брокер на име "Леван“ и гражданин на Армения Терчанян Артур, роден през 1985 г.," са заподозрените според ФСБ.

Разузнавателната служба подчертава, че разследването на нападението продължава и всички негови организатори и съучастници, "включително чужди граждани, ще бъдат подведени под отговорност в съответствие с руското законодателство".