Ето кой сменя Херо Мустафа

Сенатът одобри Кенет Мъртън за посланик на САЩ в България, идва през пролетта

Свят
18:00 - 14 Декември 2022
5913
Ето кой сменя Херо Мустафа

Кенет Мъртън ще бъде следващият посланик на САЩ в България, пишат от посолството във Фейсбук. Той бе утвърден от американския Сенат, съобщава „Нова тв“.

От мисията уточняват, че Мъртън е високоуважаван дипломат с 35-годишен опит в Дипломатическата служба. „Неговото назначение показва стратегическото значение, което Съединените щати отдават на партньорството си с България”, заявяват от посолството. 

Пристигането на утвърдения за посланик се очаква през пролетта на 2023 г.

В началото на месец юни президентът на САЩ Джо Байдън номинира Кенет Мъртън за нов посланик у нас.

Мъртън (р. 1961 г.) е дипломат от кариерата. Доскоро е бил шарже д'афер в американското посолство в Хаити. Преди това е бил основен заместник помощник секретар в Бюрото за глобално управление на талантите.

Бил е и посланик на САЩ в Хърватия, в Хаити, както и заместник изпълнителен секретар в Държавния департамент. Бил е и икономически съветник в американското посолство в Париж.

Завършил е университета „Маями“ в Оксфорд, щата Охайо, има магистърска степен от Американския университет във Вашингтон.

Носител е на много награди, включително на правителството на Хаити за помощта си след опустошителното земетресение (2010 г.).

Владее хаитянски креолски, френски, немски и испански език.