Ето първото дело на Десислава Атанасова на новата ѝ работа в КС

Съсловието няма търпение да прочете какво ще отсъди доскорошното острие на ГЕРБ

Новини
08:59 - 10 Февруари 2024
6071
Ето първото дело на Десислава Атанасова на новата ѝ работа в КС

Бившата шефка на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова, която отскоро е конституционен съдия, получи първото си дело, по което ще е докладчик. То е по искане на съдията от Окръжния съд в Плевен Владислава Цариградска, която е сред съдиите - жертви на натиск от убития Мартин Божанов-Нотариуса, пише СЕГА.

Юридическата общност чака с интерес да прочете решение по конституционно дело, написано от доскорошното острие на ГЕРБ. От информация, получена по Закона за достъп до обществена информация, се вижда, че като юрисконсулт в русенската болница Атанасова е водила 8 дела, от които болницата е загубила 2 - за наложени дисциплинарни наказания на служители.

Цариградска оспорва три разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс, които се отнасят до сключване на споразумение по време на досъдебното производство, разказва "Лекс". Първата регламентира за кои тежки умишлени престъпления не може да се сключва споразумение между защитата и прокуратурата. Следващата казва, че когато с престъплението са причинени имуществени вреди, споразумението се допуска след тяхното възстановяване или обезпечаване. А последната урежда, че в заседанието, на което съдът одобрява споразумението участват прокурорът, защитникът и обвиняемият.

Споразуменията се одобряват само на една инстанция и веднага имат последиците на влязла в сила присъда. Обичайно така се постигат присъди под минимума, предвиден за съответното престъпление.

Цариградска е вторият съдия, който сезира КС, след влизането в сила на промените в Конституцията, с които възможността да отправят искания за противоконституционност на приложимия по делото закон, получиха всички съдии, а не само върховните.

Делата, заради които съдия Цариградска, атакува трите разпоредби в НПК, са за трафик на хора с цел проституция. Окръжната прокуратура в Плевен е внесла в съда споразумение, с което предлага обвиняем да бъде осъден на две години затвор за седем случая на трафик на жени в Германия с цел проституция. Той имал и повдигнато обвинение за ръководител и съучастник с още седем души в организирана престъпна група.

За всяко от тези деяния прокуратурата предлага по две години затвор и на обвиняемия да бъде е определено едно общо наказание от две години лишаване от свобода. Постигнато било съгласие да не се налага кумулативното наказание глоба, предвидено за всеки случай на трафик.

В Окръжния съд в Плевен било внесено споразумение и срещу друг участник в групата, за когото също е било постигнато съгласие да излежи общо две години по обвинение за участие в организирана престъпна група и за трафик на хора с цел проституция.

Преди да се произнесе по споразуменията, Цариградска решава да се обърне към КС. В искането си тя заявява, че намира действащата уредба в НПК за проблематична от гледна точка на правата на пострадалите от трафик на хора. Сред проблемите е и това, че когато се сключва споразумение в досъдебната фаза, волята на пострадалия е без значение, за разлика от споразумението в съдебната фаза на процеса. Това е направено, за да се осигури максимална бързина на делата. Но това законодателно решение "не намира легитимно оправдание, а изглежда да предоставя необосновано толериране на обвиняемия и неговия защитник", смята съдията. 

Цариградска се позовава на международни актове и на практиката на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), за да мотивира негативния ефект за защита на правата на жертвите на трафик от текстовете в НПК, които атакува. Според нея те противоречат на Конституцията, която защитава равно правата на всички.


България е осъдена от жертва на сводник заради отказано обезщетение
България е осъдена от жертва на трафик на хора, на която българският съд е отказал да претендира за имуществени вреди срещу сводника си, защото като проститутка е печелила неморално.
29 Ноем. 2023
ВПИСАНА

Конституционната съдийка Десислава Атанасова и до днес фигурира като адвокат, вписан към Адвокатската колегия в Русе. По закон тя трябва да изчисти тази несъвместимост до 7 дни от избора за КС. За да не е в несъвместимост обаче е достатъчно само да подаде заявление за отписване, тъй като няма как да контролира кога колегията, която наред с други се обяви против назначението ѝ, ще я "пусне". Председателят на колегията Ангел Стефанов каза пред "Сега", че Атанасова е подала в срок заявление за отписване. На 30 януари "Сега" изпрати въпроси до колегията на коя дата е подадено заявлението и кога се очаква да бъде разгледано и одобрено. Отговори и до момента няма.

А в КС виси дело по искане на президента Румен Радев, който атакува решението на Народното събрание за избор на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии.