Ето я властта на връх Околчица (СНИМКИ)

Общество
14:52 - 02 Юни 2023
2766
Ето я властта на връх Околчица (СНИМКИ)

Властта се събра на връх Околчица. Премиерът Гълъб Донев, правосъдният министър Крум Зарков и герберът кмет на Враца Калин Каменов се събраха под връх Околчица за честването на Деня на Ботев над Враца.

Революционерът Ботев ни задължава да сме негови достойни наследници, за които истината, свободата и справедливостта са ежедневна битка, в която отстъплението е немислимо. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев в приветствието, което отправи от връх Околчица по случай отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. „Куршумът пронизал воеводата го убива веднъж и това се случва тук, на това място. Но нека не забравяме, че с всяка измяна и пренаписване на неговата молитва за свободна и независима България убиваме Ботев отново“, отбеляза Донев.

Премиерът напомни, че днес, точно по обед, когато се чува воят на сирените, запазваме мълчание и си спомняме за българите, които наричаме герои и които в своето време са били хора с достойнство и чест. „За националните ни герои свободата е избор и борба“, заяви министър-председателят.

По думите му свободата не може да те споходи, докато изчакваш удобен момент за нея. „Свободата е съпротива срещу всяка проява на тирания и беззаконие“, добави Донев.

Министър-председателят Гълъб Донев посочи още, че живеем в кресливо време, в което трудно различаваме истината от лъжите. „Затова днес нека замълчим, но не за да премълчим истината или за да не посочим лъжата, а за да чуем завета на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България!“, призова Донев.

В словото си премиерът Гълъб Донев сподели, че за него е чест в Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България да бъде на историческия връх заедно с множество родолюбиви българи. „147 години по-късно по стъпките на поета-революционер от Козлодуй до Околчица вървят българи, които също като него обичат Отечеството повече от всичко“, отбеляза още министър-председателят.