Ето защо отглеждането на лавандула у нас се стопи наполовина
Нелоялни търговски практики и липса на субсидии отказва производителите

През последните години сме свикнали да виждаме огромни лавандулови полета край Добруджа. Днес обаче повечето от тях са пусти и два пъти по-малко. Коситбата на ароматната култура започна и първите резултати от нея сочат среден добив от над 570 килограма цвят от декар. Все още е рано да се прогнозира колко масло ще бъде добито, защото това зависи както от възрастта на насажденията, така и от сорта, климатичните условия и не на последно място – технологията на добиване.
От 2014 г. тази култура агресивно превземаше добруджанските полета с двойно увеличение на площите всяка година, като през 2021 г. те достигнаха 90 000 декара. Днес обаче са наполовина.
Според производителите една от причините за кризата в сектора са нелоялните търговци.
„Започнахме постепенно през 2015 г. със засяването на 50 декара, впоследствие достигнахме в годините до 450, но тази година останахме със 100”, разказа земеделският производител Ваня Димитрова по НОВА.