Eто защо забраниха улова на бяла риба и дунавска скумрия

Министър Танева обясни, че целта е намаляване на вредното влияние върху естественото възпроизводство

Новини
14:35 - 18 Юни 2020
2561
Eто защо забраниха улова на бяла риба и дунавска скумрия

Целта на забраната за стопански риболов на бяла риба и дунавска скумрия е намаляване на негативното въздействие в местата за естествено възпроизводство. Това каза земеделският министър Десислава Танева в отговор на питане на депутата от "Обединени патриоти" Александър Сабанов.

"В моята заповед, с която се увеличава крайният срок за забрана на стопански риболов в река Дунав на видовете бяла риба и дунавска скумрия, е издадена на основание чл. 32, ал. 5 от Закона за рибарството и аквакултурите по предложение на ИАРА въз основа на научни данни и искане на Световния фонд за опазване на дивата природа за оптимизиране на периодите, забранени за стопански риболов в река Дунав. Ппедложението е подкрепено от научни институции и организации, работещи в областта на рибарството", допълни министърът.

Всички възможни национални решeния в обхвата на общата европейска регулаторна рамка са взети за предоставяне на по-висока подкрепа за малките и средни предприятия, отвърна Танева на въпрос от депутата от БСП проф. Светла Бъчварова за финансова подкрепа и защита на малките и средни розопроизводители в контекста на кризата с COVID-19“.

„България е взела всички възможни национални решения в обхвата на директни плащания, въз основа на коите чувствителните сектори плодове, зеленучци, животни получават максимално допустимия по европейски регламент процент 13 от пакета „Директни плащания“ за обвързана подкрепа. Второ, взели сме решение такова, каквото е допустимо по общата регулаторна мярка за прилагане на преразпределителното плащане. Това са по-високите плащания на хектар за първите 30. В обхвата на обрързаното подпомагане сме въвели модулирана ставка пак за първите 30 хектара в растениевъдството и по категория едри преживни и дребни преживни има различни норми за по-малък брой животни за получаване на високо подпомагане“, каза още министърът.

Тя посочи, че по схемата за преразпределително плащане за кампания 2019 г. за 56 505 заявления са оторизирани 105 млн. 190 хил. 942 лв. или 137,22 лв. /хектар на ставка. По думите й за схемата за единно плащане на площ 56 726 заявления са оторизирани със 712 млн. 483 хил. и 23 лв. оторизирани плащания.