Евакуираха част от българите от Ливан

Майки с деца и възрастни хора са в първата група сънародници, които ще кацнат в София около 19 ч

Актуални новини
18:11 - 30 Септември 2024
1407
Евакуираха част от българите от Ливан

Евакуираха част от българите от Ливан с правителствения "Еърбъс". Самолетът излетя от София след 13:00 часа и кацна в Бейрут  малко преди 15:00 часа.

Майки с деца и възрастни хора са в първата група сънародници, евакуирани от ливанската столица. Очаква се самолетът да кацне в София около 19:00 часа. 

Държавата започна извеждането на сънародниците ни, изявили желание да напуснат Бейрут след атаките на Израел срещу Ливан:

"Залагаме на най-безопасния вариант, защото по-ценно от човешкия живот няма", подчерта премиерът Димитър Главчев, който и тази сутрин събра на среща в Министерския съвет представители на външното ни министерство и службите за сигурност заради ситуацията в Бейрут.

След нея стана ясно, че правителственият самолет е готов да излети за ливанската столица веднага след като получи разрешение. Очаква се да има и втори полет до Бейрут, съобщи министърът на отбраната Атанас Запрянов:

"Един такъв полет или два се нуждаят от координация и на международно ниво, и по отношение на НАТО. Освен това са с американските съюзници и други съюзници в региона. Засега това ще се извърши с правителствения ни самолет, засега не сме получили задачи с военен самолет да се лети. Най-важното е да се организира безопасна евакуация", каза Запрянов.

Израел нанася удари в Бейрут, от "Хизбула" заявиха, че са готови за бой
Правителственият "Еърбъс" кацна в Бейрут преди 15:00 часа, за да евакуира първата група българи: "И първата група заминават за София - това са майки с деца, възрастни хора, не знам дали са 2 или 3 групи, каза пред БНР Анита Беро. 

Тя и двете ѝ деца остават и тази нощ в Бейрут в очакване да бъдат евакуирани от ливанската столица с правителствения самолет утре.