Евгени Минчев: Генът ни е социалистически, вижте бабите и дядовците си

Болници, училища, детски градини, фабрики - всичко е построено при соца

Политика
15:28 - 04 Октомври 2024
3969
Евгени Минчев: Генът ни е социалистически, вижте бабите и дядовците си

Кандидат-депутатът от БСП Евгени Минчев излезе с напоително обяснение защо е пристанал на Атанас Зафиров, озаглавено "Защо точно тази партия".

Да се насладим заедно на неговия монолог:

Ако в България познавате някого, който е останал морален, честен, работоспособен, надежден, дисциплиниран- това са качества придобити по времето на социализма. Ако някой е носител на изброените качества, то той сигурно е потомък на роден или възпитан през социализма. Няма защо да се позовавате на тъмното минало на социалистите, защото там нямаше нищо тъмно. Нещата се случваха на светло- работиш, получаваш заслуженото, имаш привилегиите, които са се полагали на твоя статут. В същото това време крале и кралици, реални, не от приказките, са били разхождани в каляски, което продължава и днес, а на вас това не ви се струва неморално?

Снимките от времето на социализма показват щастливи деца, родители с фини фигури и удовлетворен поглед. Какво от това,че рафтовете са били често празни- днешните рафтове са пълни с чипсове, газирани напитки, консервирана храна. Ако това е представата ви за изобилие- пълнотата и болестите ви отиват. Спрете да обвинявате миналото и да търсите европейски ценности, защото те не са ви по мярка. Те ще ви стягат а изкуствените материи в които са обвити, ще ви причиняват обриви. Това фалшиво изобилие не може да бъде основание да се присъединяваме към кич, посяване на хомо идеи и разврат. Да дундуркате политически бебета, чиито памперси ще трябва да сменяте след това. Българската социалистическа партия и предшественицата и са били извор на морал, дисциплина и установяне на полезни държавнически практики. Тогава властвал Тодор Живков. Трижди по-добър от всевластващите за последните 35 години. Времето, в което БСП е била на власт, поне е било време на спокойствие и политическа хармония и аз съм бил свидетел на това. Без излишно медийно пъчене, без страх от завземане на бизнеса. 

Пътищата, по които днес  ходите, административните сгради в които влизате, някои от театрите и културни средища са построени по времето на социализма. Болници, училища, детски градини, фабрики, в най-огромния си брой са строени тогава. След 1990 година нищо подобно не е направено, точно обратното- разрушени са. НДК е построено по време на социализма. Кое, моля ви, не ви харесва точно... 

А сега, като се приберете, погледнете бабите и дядовците си, портретите на прадедите си, в чертите на майките си и бащите си- там е скътан социализмът, от който се отричате. Там е генът ни, който днес ви привиква да се върнете при корените си. Там са източниците на българщината и българите, които не знаеха за смяната на пола, иначе нямаше да ни има всичките.