Евгений Дайнов хвърли ръкавица на Копейкин: Лев няма от 1997 г., той е просто хартийка

Сега ще заменим хартийка за туземци с истинска валута - еврото, изяви се политологът

Политика
08:00 - 31 Януари 2023
7500
Евгений Дайнов хвърли ръкавица на Копейкин: Лев няма от 1997 г., той е просто хартийка

Политологът и професор в Нов български университет Евгений Дайнов се включи в спора за българския лев и хвърли директно ръкавица на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който иска свикване на референдум за запазване на българския лев и против влизане на България в еврозоната и против приемане на еврото.

Ето и коментара на Дайнов във фейсбук:

"В последните седмици на семестъра се хванах, че непрекъснато обяснявам на различни групи студенти следното:

- Знаете ли какво е международното обозначение на българския лев - онова, което виждате в банки и чейндж-бюра? BGN, нали? Защо N? Защо не L - за "Лев"?

Имаше L, Лев, до въвеждането на валутния борд през 1997 година. След това стана N - Номинал. От 1997 година българският Лев не съществува. Той е вързан за Еврото и няма друго битие извън него. Затова е Номинал - хартийка, която не е валута, а съществува да радва местните.

За каква загуба на суверенитет иде реч тогава? Просто заменяме хартийка за туземци с истинска валута. Не знам, дали това е 100 процента правилно от гледна точка на висшите финанси, но от гледна точка на обяснение за не-финансисти мисля, че върши работа."

През 90-те години на ХХ век два периода на драстична инфлация – от зимата на 1990 – 1991 и още по-тежкия – от зимата на 1996 – 1997 г., значително девалвират лева. Това довежда до установяването на валутния борд през 1997 г. и фиксирането на курса на лева към германската марка на 1 марка = 1000 лева.

След въвеждането на валутен борд всички български пари в обращение са обезпечени от валутните резерви на Българската народна банка (БНБ). 

На 5 юли 1999 г. левът отново е деноминиран при съотношение 1000:1, като курсът на новия лев към германската марка е фиксиран на 1 лев = 1 марка. При въвеждането на еврото през 1999 г. курсът не е променен, като стойността на лева е обвързана с тази на еврото при съотношение 1,95583 лева = 1 евро. С договора за влизането си в Европейския съюз България официално има ангажимент за присъединяване към еврозоната.

Кодът на българската парична единица според международния стандарт ISO 4217 е BGN. Използвани са и други кодове за българския лев:

BGL – за стойности преди деноминацията от 1999 г.
BGK – за стойности преди деноминацията от 1962 г.
BGJ – за стойности преди деноминацията от 1952 г.

На снимката горе: Български лев, емисия 1996 г. Номинал - 10 000 лева, на които е изобразен Владимир Димитров-Майстора.