Евгений Кънев: Как се лекува рашизмът?

Ето колко дълбоко е проникнала комунистическата пропаганда в обществения живот и патриархалния начин на възпитание чрез насилие в личния живот

Русия
13:26 - 05 Март 2024
1843
Евгений Кънев: Как се лекува рашизмът?

"Откроява се една голяма тема - как десетилетия в НАТО и ЕС хиляди наши кадри са образовани в западни университети и академии, а днес в решителен ден за България те откровено или завоалирано вземат страната на рашизма?", пише икономистът Евгений Кънев.
 
Ето целия пост от фейсбук. Заглавието е на редакцията:

Вземам повод от блестящ текст на проф. Слатински за рисковете пред България, ако не бъде даден твърд отпор на рашизма и неговите дистрибутори у нас. Било поради сбъркана представа за свобода на словото, било поради спящ и незрял политически елит, било порави вградена руска агентура на най-високо ниво, било поради хванати служби. Или поради една обща генерална причина - неспособността не само на елита, а и на масата българи да възприемат Русия като възможен враг и опасност за нашия суверенитет.

Откроява се една голяма тема - как десетилетия в НАТО и ЕС хиляди наши кадри са образовани в западни университети и академии, а днес в решителен ден за България те откровено или завоалирано вземат страната на рашизма? Професори, генерали, бизнесмени…

Вероятно най-простият отговор е, че са образовани на Запад, но са възпитани да носят в сърцето си Изтока.

Темата за мимикрията на българите спрямо вътрешните им убеждения в “чужда среда”, за да се докопат до властова позиция е огромна.

Тя произтича вероятно от формираните в детска възраст нагласи спрямо Русия, на които нашата образователна система и публичен дикскурс едва сега започват да обръщат внимание. Това показва, че най-трудно се променят човешкото съзнание и ценностите на личността, изградени в детска възраст.

Ето колко дълбоко е проникнала комунистическата пропаганда в обществения живот и патриархалния начин на възпитание чрез насилие в личния живот.

Вероятно, за да се лекува рашизма на българите, е нужна обществена психотерапия. Но за целта първо са нужни свободни медии и обществен натиск това да се случи.