Ево Моралес напусна Боливия

Той съобщи, че отлита за Мексико - страната, която му предостави политическо убежище

Свят
11:21 - 12 Ноември 2019
802
Ево Моралес напусна Боливия

Ево Моралес, който преди два дни подаде оставка под натиска на военните като президент на Боливия, съобщи, че отлита за Мексико - страната, която му предостави политическо убежище, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Външният министър на Мексико Марсело Ебрард потвърди преди малко, че Моралес вече е на борда на мексиканския самолет, дошъл тази нощ в Боливия да го отведе.

Според телевизия "Унител", цитирана от Ройтерс, мексиканският самолетът е кацнал и отлетял от летището в боливийския град Чиморе с Моралес на борда.

"Братя и сестри, аз излитам за Мексико с благодарност за безкористността на тази братска страна, която ни предложи убежище, за да спаси нашите животи, - написа Моралес в "Туитър". - Боли ме, че напускам страната по политически причини. Но аз винаги ще мисля за вас. Ще се върна скоро с нови сили и енергия."

Военен самолет от Мексико - страната, която предложи политическо убежище на принудения да подаде оставка боливийски президент Ево Моралес, кацна за презареждане с гориво в перуанската столица Лима на път за Боливия, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирайки съобщение на перуанското външно министерство.

В съобщението се казва, че след презареждане самолетът е отлетял в 23:30 ч по Гринуич (1:30 ч бълг. време) за Боливия.

Не се съобщава нищо за местонахождението на самия Моралес.

Обявявайки решението на Мексико да предостави убежище на бившия боливийски президент, мексиканският външен министър Марсело Ебрард не каза къде се намира Моралес в момента, но добави, че "вилнеещи групи" са нападнали дома му. Според Ройтерс се смята, че той е отлетял с президентския си самолет за провинция Чапаре, което е крепост на неговите привърженици, припомня БТА.

Ебрард се обърна към боливийските власти да гарантират, че той безопасно ще напусне страната, което според него е тяхно задължение "съгласно международното право".