Eвродепутати: ЕК да спре дискриминацията на Лондон със скъпите визи

Не може да се третират различно европейските граждани, настояват политиците

Новини
17:38 - 17 Февруари 2021
1539
Eвродепутати: ЕК да спре дискриминацията на Лондон със скъпите визи

Евродепутати се обявиха срещу дискриминационното отношение на Великобритания към граждани на България, Естония, Литва, Румъния и Словения при издаването на трудови визи. В писмо до Еврокомисията те настояват тя да се намеси в създалата се ситуация, за да се гарантира, че всички европейски граждани са равнопоставени.

Последните дни стана ясно, че Лондон прилага различен подход по отношение на таксите за трудови визи, от които гражданите на държави от ЕС се нуждаят от януари. Докато идващите от 25 страни, сред които 21 от ЕС, получават отстъпка от 55 паунда при кандидатстване за разрешително за влизане в Обединеното кралство за работа, такова намаление не се предвижда за българи, естонци, литовци, румънци и словенци. Наемащите ги британски работодатели също не могат да разчитат на отстъпка от 199 паунда за издаване на сертификат за спонсорство, изискван при кандидатстване за работна виза.

Британските власти обясняват, че решението им се базира на списък от държави, които са подписали Социалната харта на Съвета на Европа - международен договор от 1961 г., приет от 26 държави, включително Великобритания. Документът задължава подписалите го страни да облекчат съществуващите формалности и да намалят или да премахнат таксите, плащани от чуждестранни работници или техни работодатели. Засегнати държави също са се присъединили към хартата, но са подписали по-нов неин вариант, който Лондон решава да не спазва след Брекзит - още повече че въпросът не бил част от преговорите за излизане на Великобритания.

Депутати от групата на социалистите и демократите в Европарламента, сред които и българинът Петър Витанов, обаче смятат, че подобно разделение на европейските граждани е абсолютно неприемливо. Те са изпратили писмо до зам.-председателя на ЕК Марош Шевчович, в което настояват въпросът да бъде разгледан от нея, тъй като рискува да доведе до нарушения на дългогодишния принцип на ЕС за недискриминация сред държавите членки.

“Не може да има различно третиране на европейски граждани. Дори въпросът да не е бил предмет на досегашните преговори за Брекзит, смятаме, че трябва да се реши и да бъде част от процеса по постигане на секторни споразумения между Великобритания и ЕС, чието одобрение предстои”, коментира Витанов. Той допълни, че подобно несправедливо отношение към част от европейските граждани не бива да се поощрява и евроинституциите трябва бързо да намерят начин да го прекратят.