Европа протестира срещу COVID мерките, хиляди блокираха улиците

Новини
13:47 - 05 Декември 2021
4550
Европа протестира срещу COVID мерките, хиляди блокираха улиците

В редица държави в Западна Европа имаше протести срещу мерките против коронавируса. По улиците на Испания, Германия, Австрия и Нидерландия излязоха десетки хиляди недоволни. Едни протестираха срещу зелените паспорти, а други бяха против задължителната ваксинация.

Центърът на Барселона беше блокиран от голям митинг. Хиляди протестираха срещу здравния сертификат. Зеленият паспорт вече е задължителен за влизане в барове, ресторанти, фитнеси и други обществени места и институции.

„Сега е здравния паспорт. После, както каза председателят на Европейския парламент, ще е задължителната ваксинация. Това ми изглежда неправилно”, смята Роза Сера.

В Испания са ваксинирани около 80% от пълнолетните. Това спести на страната четвъртата вълна на коронавируса. Броят на случаите обаче пак започна да нараства. Въпреки че заболеваемостта е по-ниска от държави като Германия и Нидерландия, отново се коментира въвеждането на ограничителни мерки.

Най-големият протест беше във Виена. По оценка на местните медии 40 000 души преминаха през централните булеварди. Те са недоволни от въвеждането на задължителна ваксинация. Австрия беше първата европейска страна, която въведе тази мярка.

„Аз съм за защита на гражданските права. Нарушаването им трябва да спре. Затова съм срещу задължителната ваксинация”, обясни протестираща.

В Нидерландия митингите бяха срещу новите мерки, които влязоха в сила миналия уикенд. Те включват ограничаване на работното време на заведенията и забрана неваксинираните да посещават редица обществени места. Най-голямата демонстрация беше в Утрехт. Участваха около 5000 души.