Европа се опълчи на ГМО версия 2.0

България и Германия са гласували с "въздържал се" за новите геномни техники

Новини
16:11 - 11 Декември 2023
1892
Европа се опълчи на ГМО версия 2.0

България и Германия са гласували с "въздържал се" за въвеждането на нормативна уредба за новите геномни техники на заседанието на аграрните министри в Брюксел, съобщи министърът на земеделието Кирил Вътев.

Предложението не е прието заради големия брой гласували срещу него:

За голямо съжаление у нас те се възприемат като ГМО. А ГМО отдавна е отживелица. Новите геномни техники правят чудеса, като цяла Европа изостава в това отношение".

Министър Вътев смята, че пазарът ще ориентира така или иначе земеделските производители към новите геномни техники.

Той даде следните примери:

"11 години след постиженията на двете изследователки - амиреканката Дженифър Дудна и французойката Еманюел Карпантие, които получиха Нобелова награда през 2021 година. На базата на това постижение Япония вече създаде домати, които регулират кръвното налягане и понижават повишената невронна чувствителност. На базата на това постижение вече е възможно лечението на над 7000 болести, дори такива хронични заболявания като тумори, сърдечно-съдови заболявания, диабет, Алцхаймер. Тенденциите сочат, че това е биоземеделието на бъдещето. Заради това, че всички искаме храната, която консумираме, да е с по-малко пестициди, с по-малко препарати за растителна защита, торове, да устоява на климатичните промени. Това е начинът. Наистина Европа изостава. Китай е много напред, САЩ са много напред, Япония е колосално напред. Странно ли е, че най-добрият селекционер по пшеницата е японец при положение, че Япония няма някакво производство на пшеница. Но Япония има световна наука".