Европол: Престъпленията нарастват стремително при пандемията

Установяват се все повече случаи на кибератаки, кражби и фалшификации, сочи доклад на европейската служба

ЕС
12:02 - 27 Март 2020
1612
Европол: Престъпленията нарастват стремително при пандемията

Престъпленията нарастват стремително при пандемията от коронавируса, тъй като престъпниците бързо приспособяват методите си към новата обстановка, според Европол, предаде ДПА.

Установяват се все повече случаи на киберпрестъпност, кражби и фалшификации, предупреждава европейската полицейска служба в публикуван днес в Хага доклад, предава БТА.

Според документаq откакто е започнала кризата значително се е повишила продажбата на фалшиви средства за предпазване като маски, дезинфектанти и лекарства.

Този месец при международна полицейска операция по целия свят срещу фалшивите лекарства са иззети около 34 000 фалшиви хирургически маски, продължава Европол.

Фалшивите лекарства включват антивирусни медикаменти, лекарството срещу малария хлорокин и витамини. Директорът на Европол Катрин де Боле заяви, че това е неприемливо.

"Подобна престъпна дейност по време на здравна криза е особено опасна и може да изложи на риск човешки животи", добави тя.

Европол предупреждава и за киберпрестъпници, особено сега, когато много хора работят от дома си, където данните и интернет връзката им могат да са по-слабо защитени.

Европол очаква стремително увеличаване на случаите на измами. "След началото на кризата измамниците много бързо приложиха някои добре познати похвати и се възползваха от страховете и тревогите на жертвите", се посочва в доклада.